Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Nieuw leven voor hele kerk

WEESP - De kans is groot dat het beeld van het mooie centrum van Weesp in de toekomst mede bepaald blijft worden door de Laurentiuskerk aan de Herengracht. En niet alleen de toren met het groene kruis, maar het gehele kerkgebouw. Eigenaar Cees van Vliet doet exclusief voor deze Krant van de Toekomst van het WeesperNieuws zijn plan uit de doeken.

Van Vliet wil het kerkgebouw van binnen herontwikkelen en nieuwe functies geven. Het gevolg daarvan is dat het 19e-eeuwse gebouw vrijwel geheel overeind kan blijven. Het betekent wel dat er veranderingen aan het gebouw gaan plaatsvinden; vooral binnen, maar hier en daar ook van buiten zichtbaar. Daarmee zijn sloopscenario's niet aan de orde. Dat wil zeggen: op dit moment. Want Van Vliet heeft voor zijn plan wel medewerking van de gemeente en de welstands- en monumentencommissie nodig.

Dit is het plan. Achter de entree (waar nu nog de achterste rijen kerkbanken staan) komt een brouwerijcafé van Wispe Bier: een nieuwe toeristische trekpleister. Achter en boven het brouwerijcafé wordt het kerkgebouw opgedeeld in diverse ruimtes over twee etages. Hierdoor ontstaat onder andere ruimte voor twee appartementen, commerciële ruimtes in het midden en een bescheiden inpandige parkeergarage aan de kant van de Blomstraat. In de toren komt een unieke overnachtingsmogelijkheid met een weids uitzicht over Weesp en verre omgeving.

Glas-in-lood
We moeten ons daarbij een iets ander kerkgebouw voorstellen dan dat we gewend zijn. Aan de binnenkant verandert de kerk onherkenbaar. Maar met herkenbare kerkelementen en gedeeltelijk openbaar toegankelijk. Aan de buitenkant gaat het vooral om aanpassingen aan ramen en deuren. De contour van de kerk blijft bijna helemaal behouden. De grote ronde glas-in-loodramen aan beide zijkanten blijven in het nieuwe ontwerp een prominent element. De schilderingen van het priesterkoor blijven bewaard. Voor het Adema-orgel zoekt het kerkbestuur een herbestemming.

Lichtinval
Een van de lastigste opgaven is het creëren van voldoende lichtinval in al die nieuwe ruimtes. Daartoe zal een aantal ramen en deuren van het kerkgebouw vergroot moeten worden. Zonder deze aanpassingen kan de kerk geen nieuwe functies krijgen en valt het hele plan in duigen.

Kerktuin
De bebouwing in de kerktuin ligt nog niet vast. Een openbaar stadspark wordt het niet. Wel behoort een openbare, maar afsluitbare doorgang tot de mogelijkheden. De pastorie (het woonhuis links naast de kerk) blijft een woning en wordt in een later stadium opgeknapt.

Hotelkamer
Het brouwerijcafé van Wispe vergroot de toeristische aantrekkingskracht van Weesp. Dat geldt ook voor de overnachtingsmogelijkheid in de toren. Deze exclusieve hotelkamer gaat volgens plan bestaan uit een etage van 5 bij 5 meter op de hoogte waar nu de kerkklokken hangen. Die kerkklokken kunnen daar dan uiteraard niet blijven. Ze krijgen een decoratieve herbestemming in de kerk, in elk geval bij de entree. Op de klokkenetage is de gevel nu open; als er straks geslapen wordt zullen er ramen in komen. De wijzerplaten op de toren blijven, net als het kruis, dat onlangs zijn groene verlichting terugkreeg. Van Vliet verwacht in de zomer meer uitgewerkte plannen voor de kerk en de kerktuin te kunnen presenteren en de bouwaanvraag te doen. Voorwaarde voor de gehele ontwikkeling is dat Van Vliet voor de plannen medewerking krijgt van de gemeente en de welstands- en monumentencommissie Weesp en dat de herontwikkeling van de kerk vlot kan verlopen. "Ik hoop te kunnen realiseren wat ik voor ogen heb. Dan verwacht ik een resultaat dat goed is voor Weesp. Ik ben heel blij en trots dat ik de mogelijkheid krijg om dit te doen."

Op 8 december 2014 tekende Cees van Vliet de intentieovereenkomst met het kerkbestuur.