Journalist en molenaar Christian Pfeiffer stookt nu nog in zijn keuken.
Journalist en molenaar Christian Pfeiffer stookt nu nog in zijn keuken. Foto: Yannick uit den Boogaard

Weesper Anker Jenever keert
terug na 130 jaar afwezigheid

WEESP - Je bent journalist bij het WeesperNieuws, komt geregeld in het Gemeentearchief en ontdekt daar een oud recept van Weesper jenever. De Weesper 'jenevermolen' Het Anker was ooit familiebezit. Dan is een droom snel geboren: je wilt het oude jenevermerk Anker weer nieuw leven inblazen.
Komt de toekomstdroom van Christian Pfeiffer (27) uit? Deze zomer zijn, als het goed gaat, de eerste flessen Anker Jenever te koop bij slijterij Overmars. Gemaakt volgens het recept uit 1630. De tijd dat Weesp dè jeneverstad was van de Nederlanden en zo'n 33 stokerijen telde. De grootste daarvan, Het Anker, sloot als laatste in 1885 de deuren. Maar de jenever van toen zouden we nu niet meer lusten. "Het recept is aangepast aan de huidige smaak," zegt Christian. "En het was niet compleet. Drie ingrediënten waren niet bekend en daar ben ik samen met de jenevermusea in Schiedam en Hasselt (België) naar op zoek gegaan. Die hebben we gevonden, maar dat verbeterde de smaak niet voldoende. Vervolgens ben ik met andere kruiden gaan experimenteren en na vijfentwintig proefsessies hadden we de juiste smaak te pakken. "

Voorlopig wordt de jenever nog niet in Weesp gemaakt maar bij een kleine ambachtelijke stokerij in Uitgeest. Wat is er dan 'Weesps' aan deze jenever? Christian: "Het recept uiteraard, maar ook de grondstoffen. De basis bestaat uit moutwijn, exact zoals het recept van 1630, en dat is gemaakt van granen afkomstig van molen De Vriendschap. Daarvan brouw je een zuur bier waar de jenever uit gedistilleerd wordt met toevoeging van jeneverbessen en, onder andere, alantswortel, koriander, anijs en kardemon."
Anker Jenever heeft de tijd mee. Vooral gin is populair in hippe kringen. "Jenever is de nieuwe gin. Grappig is dat de jenever van stokerij Het Anker destijds wel als "Anchor Gin" wereldwijd werd geëxporteerd. Maar ik maak jenever - en geen gin - omdat dat bij Weesp hoort en gin vaak op basis van suiker is gemaakt in plaats van graan." Christian heeft een persoonlijke band met Het Anker. "Mijn betovergrootvader, die ook Christian Frederick Anton heette, kocht in 1880 molen Het Anker aan het einde van de Herengracht. Die was ooit als De Vriendschap gebouwd. Toen de eigenaren daarvan hun molen in 1810 verkochten aan brander Jan Schimmel die de aan de Vecht staande molen Het Anker bezat, ruilden de molens van naam. En op De Vriendschap, aan de Vecht dus, ben ik nu zelf molenaar." De stokerij van Het Anker was vermoedelijk op de Hoogstraat. De jeneverpakhuizen stonden aan de Achtergracht. Enkele gevelstenen daarvan zijn bewaard gebleven evenals jeneverkruiken van Het Anker die te zien zijn in Museum Weesp. Wordt Anker Jenever straks ook verkocht in kruiken? "Ik heb gekozen voor een modern jasje. De jenever is straks te koop in glazen flessen van 500 en 700 ml voorzien van een strak beeldmerk bestaande uit een anker met daarin verwerkt het Weesper stadswapen." Naast Wispe bier heeft Weesp straks dus zijn eigen jenever. Christian: "Dat is geen toeval. We hebben goed contact met elkaar en trekken samen op om Weesp op de kaart te zetten. En wat is er mooier dan straks een 'Wispe/Anker-kopstootje'? Maar om te starten heb ik zo'n 100 belangstellenden nodig. Die zijn er nog niet allemaal. Inschrijven kan via Ankerweesp.nl."