Afbeelding

Oranje Boven

Koningsdag was weer verrukkelijk in Weesp: Kleinschalig en gemoedelijk. In Muiden en Naarden maakten inwoners kennis met de grootschaligheid van Gooise Meren. Spijtig? Het is even wennen natuurlijk… In Weesp gaat het gelukkig anders. Hier kennen we elkaar nog. De lezer weet dat het goed is om tijdens Koningsdag in Weesp te zijn en deel te nemen aan de activiteiten georganiseerd door het plaatselijke Oranje Comité. Een gezonde wandeling door het centrum hoort daarbij. Ook zo genoten van Koningsdag in Weesp? Een compliment voor de enthousiaste organisatoren!
Wat was dit jaar anders dan andere jaren? Het bestuur van de Oranje Vereniging Weesp verkeert in zwaar weer. Opvolgers staan niet te trappelen om opengevallen plekken in te vullen. Veel Weespers denken dat Koningsdag vanzelf gaat. De organisatie van Koningsdag stelt toch eigenlijk niets voor? De lezer weet beter. Gelukkig is er een klein team actief geworden. Aanvulling is welkom, ook van allochtone medeburgers! Dit team wordt, naar ik hoop, de kern van het nieuwe bestuur. Niet gestuurd door eigenbelang of winstbejag: je welkom voelen in Weesp wordt versterkt door een zelfstandige, goed functionerende Oranje Vereniging Weesp, gerund door vrijwilligers.

Naast personele oneffenheden zijn er nog andere hobbels op de weg. Het stadsbestuur van Weesp heeft geschiedenis geschreven door de organisatie van een Oranjekermis rond de verjaardag van de Koning(in) voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog onmogelijk te maken. Een twijfelachtige eer… Niet elke lezer weet dat de pacht van de Oranjekermis al meer dan 50 jaar een bron van inkomsten is geweest voor de Oranje Vereniging Weesp. Met die inkomsten kon een belangrijk deel van de organisatie van Koningsdag en vroeger Koninginnedag betaald worden. De Oranje Vereniging potte daarvan niets op. Alles werd controleerbaar uitgegeven voor de feestelijkheden. Nu deze kermis is verboden, is de financiële toekomst van Koningsdag in Weesp hoogst onzeker. Ons stadsbestuur is namelijk de financiële paragraaf van de sluiting van het evenemententerrein vergeten: De Oranje Vereniging Weesp is niet schadeloos gesteld. Hier valt nog wat recht te zetten! Hoe? Elk Weesper gezin wordt lid van de Oranje Vereniging en... het stadsbestuur stelt het evenemententerrein weer open voor een Oranjekermis!