Ook bij de nieuwste Leeuwenveldwijken is zand nodig, maar veel minder. Daarom is daar nauwelijks ophef over.
Ook bij de nieuwste Leeuwenveldwijken is zand nodig, maar veel minder. Daarom is daar nauwelijks ophef over. Foto: Christian Pfeiffer

De zandkwestie, waar gaat het eigenlijk over?

WEESP - Elke dag 280 ritjes met zandwagens, 125 dagen lang. Dat is er nodig om de enorme berg zand in de Bloemendalerpolder te krijgen voor de bouw van de eerste fase van de nieuwe woonwijk Weespersluis. En niemand wil die zandwagens voor zijn deur.

door André Verheul

De projectontwikkelaars, verenigd in de GEM Bloemendalerpolder, hadden de zandtransporten al in september willen starten. Dat zand wordt in schepen aangevoerd via het Amsterdam-Rijnkanaal en moet het laatste stukje over land, via vrachtwagens. Voor het wegtransport zijn verschillende bestaande routes bekeken en overal was een zwaarwegend argument tegen. Zo is een losplaats bij de polder te gevaarlijk voor de scheepvaart, is een pijpleiding (waarmee het A1-tracé is opgespoten) veel te duur en maakt de aanwezigheid van een hoofdgasleiding andere alternatieven onmogelijk. De oplossing leek gevonden in een tijdelijke losplaats ter hoogte van de waterzuiveringsinstallatie aan de Zuiderzeelaan, te bereiken via een tijdelijke weg. Weesp gaf daar een vergunning voor. De zandauto's zouden vervolgens een klein stukje over het bedrijventerrein Noord moeten rijden om in de polder uit te komen. Probleem opgelost, zou je denken. Maar dat was gerekend buiten een aantal grote bedrijven die langs de beoogde zandroute zijn gevestigd, waaronder Denso, Fontijn en postbedrijf B2C. Deze bedrijven genereren zelf ook veel verkeer en zijn bang voor opstoppingen en productieschade door het gedender van zwaarbeladen zandwagens. Wat niet meehelpt is dat de bedrijven vooraf niet zijn gekend. De hakken gingen in het zand en de zaak ligt inmiddels voor de rechter.

De ontwikkelaars wilden verder en meldden op 2 mei ineens voor een alternatieve route te kiezen: zand lossen bij de Maxis en dan de zandauto's laten rijden via de Korte Muiderweg en de Leeuwenveldseweg. Dat leidde direct tot reacties van ongenoegen en bezorgdheid aan de kant van de gemeente Weesp en veel bewoners van het Leeuwenveld. Moet die armada van zandauto's nu echt over deze drukke ontsluitingsroute, die ter hoogte van het Leeuwenveld bovendien dagelijks door vele tientallen schoolgaande kinderen wordt gekruist? Er kwam vanuit de buurt al meteen een handtekeningenactie op gang.

Het probleem?
Waarom is dat vervoer van zand toch zo'n probleem? Als we onze stad grootschalig willen uitbreiden, zullen we nu eenmaal een heleboel zandwagens moeten dulden. En al zijn het er veel, als ze over de openbare weg rijden, leveren ze toch niet meteen heel veel overlast of onveiligheid op? Van de chauffeurs mag je verwachten dat ze oplettend rijden, terwijl iedereen die de Leeuwenveldseweg wil oversteken sowieso al goed moet uitkijken.

Maar toegegeven, die vier of vijf vrachtwagens die samen 280 keer per dag heen en weer rijden (vol heen, leeg terug) wil je vanzelfsprekend niet over de Leeuwenveldseweg als er ook een andere route is. En hoewel er voor dit gebruik van de openbare weg geen toestemming is vereist, wil je als gemeente de grote zandvloot graag een beetje reguleren. Kan dat niet geregeld worden in een goed gesprek?

Voor dit gebruik van de openbare weg is geen toestemming vereist

Dat laatste is wat burgemeester Bas Jan van Bochove ook graag wil. Op de vraag waarom dat tot op heden niet is gelukt, komt geen duidelijk antwoord. Hij verbijt zich: de irritatie is duidelijk, het lastige parket ook. De ontwikkelaars communiceren zich intussen suf, maar steeds als het kwaad al is geschied. Net als bij de bedrijven voerden ze ook met de Leeuwenveldbewoners vooraf geen overleg, maar organiseerden wel in allerijl een informatiebijeenkomst toen er weerstand bleek. Op 18 mei is er nu een informatieavond voor bezorgde Leeuwenveldbewoners. Tot die tijd laten de ontwikkelaars geen zandauto's rijden en houden de bewoners hun handtekeningenactie op.

Intussen broedt de burgemeester op een oplossing. Hij zal ongetwijfeld nog eens goed kijken naar de route die de protesterende bedrijven steeds hebben aangedragen: zand lossen bij de Maxis, zandauto's daarvandaan via een tijdelijke weg, hup meteen de Bloemendalerpolder in. Vanwege het kruisen van een waterweg en een gasleiding is dat alternatief tot nu toe afgeserveerd.
Wie weet een uitweg?