Mantelzorgers werden vorig jaar door leerlingen van het Casparus College in het zonnetje gezet.
Mantelzorgers werden vorig jaar door leerlingen van het Casparus College in het zonnetje gezet. Foto: Ruth van Kessel

Hoe gaat het nu met u? Adviesraad Sociaal Domein wil het graag weten

WEESP - Hoe gaat het nu met u? Krijgt u de zorg en ondersteuning van de gemeente die u zoekt? De Adviesraad Sociaal Domein Weesp gaat graag met bewoners in gesprek over hoe de veranderde regelgeving op het gebied van WMO, participatie en jeugd uitpakt in de praktijk en nodigt Weespers uit om deel te nemen aan 'een gesprek over dagelijks leven met zorg': zaterdag 4 juni van 14.00 tot 17.00 uur in het Lichthuis aan het Waagplein.

door Ruth van Kessel

Nu de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de WMO, Participatiewet en Jeugdzorg sinds anderhalf jaar bij de gemeente ligt, wil de Adviesraad Sociaal Domein graag van Weespers horen of het nieuwe beleid een beetje werkt. Wat gaat er goed en wat kan en moet beter? Het doel van alle veranderingen is namelijk dat alle burgers aan de samenleving mee kunnen doen. Maar werkt dat ook zo in de praktijk? Werkt de gemeente voldoende mee aan initiatieven of worden mensen tegengewerkt? Een van de taken van de Adviesraad Sociaal Domein is om de gemeente te monitoren. En hoe kan dat beter dan het de bewoners zelf te vragen?

Drie groepen
Van drie groepen wil de adviesraad specifiek weten hoe het gaat. Eén groep heet 'meedoen' met de centrale vraag: hoe ervaar je het nieuwe beleid? Voorzitter Hans Blaauwbroek licht toe: "Als je op enige wijze zorg nodig hebt lukt het je dan om dingen snel en op een manier die bij jou past te organiseren. Heel praktisch kan zijn of de traplift snel genoeg wordt geleverd, maar ook: krijg je als je een handicap hebt voldoende ondersteuning bij het vinden van werk? Zorg, participatie en jeugd, je kunt het niet uit elkaar halen en onze vraag is nu: wordt de samenhang ook echt gerealiseerd zoals de bedoeling is en zo nee, waar ligt dat aan?" De andere groepen die onder begeleiding van een gespreksleider met elkaar in gesprek gaan zijn de 'mantelzorg' en 'jeugdzorg'. Ook hier heeft Blaauwbroek sprekende voorbeelden klaar: "Stel dat je als werkzoekende mantelzorg biedt, krijg je dan ontheffing van sollicitatieplicht? En wordt een kind met een psychische zorgvraag niet te veel van het kastje naar de muur gestuurd alvorens de hulpverlening op gang komt?" De voorzitter zegt signalen te krijgen dat het uitgezette beleid door wijkteams soms wordt tegengewerkt in andere delen van het gemeentelijke ambenarenapparaat. Blaauwbroek: "Dat heeft enerzijds te maken met de ingewikkelde situatie waarin Weesp zit met de uitvoering van de sociale wetten verspreid over verschillende locaties en anderzijds met een cultuuromslag in denken binnen de gemeente. Daar hebben alle gemeenten last van, dus daar is Weesp niet uniek in. Die cultuurverandering heeft tijd nodig, maar moet wel gebeuren. En daarin speelt de adviesraad een noodzakelijke rol. We verwachten veel van deze bijeenkomst met bewoners en met de uitkomsten gaan wij en de gemeente aan de slag."

Adviesraad Sociaal Domein
De Adviesraad Sociaal Domein bestaat uit acht inhoudelijke- en ervaringsdeskundigen op het gebied van zorg, participatie en jeugd. Alle leden zijn vrijwilligers. Zij denken vanuit het algemeen belang en geven de gemeente gevraagd en ongevraagd advies.

Zaterdag 4 juni van 14.00 tot 17.00 uur in het Lichthuis. Aanmelden voor 20 mei via e-mail bij adviesraadsociaaldomein@weesp.nl of via postadres Achtergracht 105, 1381 BM Weesp.

'Wat gaat er goed en wat kan en moet beter in het nieuwe beleid?'