Jarenlang streed Selena Piek om haar droom waar te maken.
Jarenlang streed Selena Piek om haar droom waar te maken. Foto: Actiforce

Droom Selena Piek komt uit: naar Rio

WEESP - Selena Piek kan haar koffers gaan inpakken: de Weesper badmintonster heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Dat heeft wereldbadmintonfederatie BWF donderdag bekendgemaakt.

De Weespse kan gaan warmlopen voor het damesdubbel met Eefje Muskens en het gemengd dubbel met Jacco Arends. Afgelopen donderdag kwam 's morgens vroeg het verlossende woord voor de Nederlandse hoop op eremetaal. De Nederlandse mogen naar de Olympische Spelen omdat ze hoog genoeg staan op de wereldranglijst. Met Muskens staat Selena op de meest recente lijst op de elfde plaats en op de geschoonde lijst van twee duo's per land zelfs achtste. Met Arends staat de Weespse vijftiende en geschoond elfde. De dertien beste teams van de geschoonde lijst mogen meedoen aan de Olympische Spelen.

Deelname aan de Olympische Spelen was de afgelopen jaren het hoofddoel van de Weespse. Jarenlang kostte het bloed, zweet en tranen om deelname aan de Spelen zeker te stellen. Het was een zware klus: ze vloog maanden lang naar alle hoeken van de wereld om tegen de meest sterke tegenstanders te spelen en punten te vergaren. Met deze punten klom ze met haar partners steeds stapje voor stapje omhoog naar de top van de wereldranglijst. Deze week werd dat harde werken dus beloond.

Selena reageerde donderdag zelf apetrots op het groene licht dat ze kreeg van de wereldbadmintonfederatie. "Ge-wel-dig!", zo laat ze weten. "Woorden schieten tekort. Het was een ontzettend zwaar, maar wel heel mooi jaar. Met het behalen van de kwalificatie voor de Spelen gaat een droom in vervulling. Ik ben meer dan trots op onze dubbele kwalificatie."

Haar dubbelpartners reageren eveneens erg verheugd op de deelname. "Wat een ongelooflijk goed gevoel. We hebben vanaf het begin geloofd dat we het konden en hebben daar dag in dag uit hard voor gewerkt. Dat deze droom nu uitkomt is heerlijk", zegt Eefje Muskens. Jacco Arends reageert: "Geweldig dit. Een jaar lang reis je de hele wereld over en vecht je elke wedstrijd voor dit moment. En nu is het eindelijk daar. Dat geeft een enorme kick. Hier gaan we nu even van genieten, maar straks gaat al snel de focus volledig op de Olympische Spelen zelf. Nu gaat het pas echt beginnen."

Het wordt voor het eerst na acht jaar dat er Nederlandse badmintonners naar de Olympische Spelen gaan. De plaatsing van Selena en haar partners moet nog wel bevestigd worden door sportkoepel NOC*NSF, maar dat is slechts een formaliteit.

Voor het eerst na acht jaar dat er Nederlandse badmintonners meedoen