De herdenking bij het monument.
De herdenking bij het monument. Foto: Christian Pfeiffer

Herdenken en vrijheid vieren in Weesp

WEESP - De inspanningen van de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp zijn niet voor niets. Het programma wordt ieder jaar uitgebreider en de belangstelling wordt ieder jaar groter.

Op verschillende manieren konden Weespers vorige week stilstaan bij oorlog en vrede. De City Speelt verzorgde woensdag 4 mei de aftrap met de theaterroute 'Nu we er zijn'. De jonge acteurs namen 65 mensen mee door Weesp. De slotscène was bij de synagoge. Aansluitend was er een stille tocht naar het monument op de Ossenmarkt. Daar waren voordrachten, zang en toespraken. Zeker vijfhonderd Weespers waren op de been. Na de twee minuten stilte waren er kransleggingen. Het programma werd vervolgens in de Grote Kerk voortgezet. Met gezongen verhalen als kleine monumentjes wist Maarten Peters het publiek in het hart te raken.

Zaterdag liepen honderden Weespers uit voor Het Gooi Bevrijd dat Weesp aandeed. Aan het begin van de middag verzamelden zich tientallen militaire voertuigen op de Herengracht. Mede door het mooie weer was de stop van de karavaan in Weesp een groot succes.

De City Speelt 'Nu we er zijn'.
'Bevroren tranen' in de Grote Kerk.
Het Gooi Bevrijd in Weesp.