Zaterdagochtend: de nieuwe spoorbrug ligt op zijn plek.
Zaterdagochtend: de nieuwe spoorbrug ligt op zijn plek. Foto: Bastiaan Miché

'Krachttoer met enorme precisie'

MUIDERBERG - Het plaatsen van de nieuwe spoorbrug bij Muiderberg is voorspoedig verlopen. Het gevaarte ligt inmiddels op z'n definitieve plek; de snelweg A1 ging zaterdag eerder open dan verwacht.

Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de snelweg A1 rond 12.00 uur weer zou opengaan, maar de operatie verliep zo voorspoedig dat de weg richting Amersfoort rond 9.00 uur weer openging.

De 'krachttoer met de precisie van een horlogemaker', zoals minister Schultz van Infrastructuur de operatie noemde tegen RTV NH, begon vrijdagavond om 20.00 uur. Nadat de brug de afgelopen tijd naast de snelweg was opgebouwd, werd die met een snelheid van een meter per minuut over de snelweg heen geschoven. Met een lengte van 255 meter en een hoogte van 55 meter is de brug, die met een gewicht van 8.400 ton evenveel staal bevat als de Eiffeltoren, het grootste object dat ooit door mensen is verplaatst, zo weet Rijkswaterstaat.

De nieuwe brug kan nog niet in gebruik worden genomen. Hij wordt nu verder afgebouwd. In augustus wordt naar verwachting de brug in gebruik genomen.

Vlak voor het transport wordt alles nog even nagelopen.
Minister Schultz van Infrastructuur gaf vrijdagavond de aftrap.
De nieuwe spoorbrug wordt 's nachts over de A1 gereden.