Winkelcentrum Hogeweij wordt eindelijk opgeknapt.
Winkelcentrum Hogeweij wordt eindelijk opgeknapt. Foto: Marieke van Veen

'Winkelcentrum met een veelbelovende toekomst'

WEESP - Het is even afzien, maar dan heb je ook wat. Dat zegt Berry Janmaat, eigenaar van winkelcentrum Hogeweij over de verbouwing die nog tot het eind van het jaar duurt. Na jaren van uitstel verloopt het project nu eindelijk voortvarend. Hoewel, na de plofkraak en de gesprongen waterleiding van vorige week, is er wel extra werk aan de winkel.

door Marieke van Veen

Ondanks de tegenvallers blijft Janmaat positief. Het gaat mooi worden, belooft hij: "Weesp heeft straks een winkelcentrum dat er weer jaren tegen kan. Met gemetselde gevels, glazen luifels, een nieuwe entree en een mooi plein.

De ingenieur had het winkelcentrum al jaren geleden willen opknappen, maar kreeg het eerder niet voor elkaar. Winkelcentrum Hogeweij is een ondergeschoven kindje, vindt hij. "Dit winkelcentrum is heel belangrijk voor de omringende wijken en de woningbouwplannen die er liggen zullen deze positie versterken."

Blij met nieuwkomers
Hij ziet dan ook een veelbelovende toekomst voor het winkelcentrum: "Veel winkeliers staan onder druk omdat de consument steeds meer online koopt. Maar dan heb je het vooral over funshoppen. Winkelcentrum Hogeweij is er echt voor de dagelijkse boodschappen: supermarkt, bakker, de slijter, postzaken. Aangevuld met winkels die eigenlijk niet door webshops te vervangen zijn, zoals een opticien, een bloemenzaak en een kapper." Janmaat is dan ook erg te spreken over het huidige winkelaanbod: "De komst van de Primera en Sare Market hebben ontzettend goed uitgepakt."

Vader stond aan de wieg
De vader van Janmaat bouwde het winkelcentrum in de jaren zestig. "Mijn vader is erg blij dat het winkelcentrum in de familie blijft en vernieuwd wordt. En natuurlijk hopen we op een goede belegging, want het kost natuurlijk wel een hoop centen." Juist vanwege die investering moet hem wel iets van het hart: "Ik vind het echt onbegrijpelijk dat de gemeente akkoord is gegaan met die broodkraam van 't Stoepje naast de Deen. Daarmee dupeer je vooral de bakker, maar ook de andere winkels die brood verkopen." Met de viskraam en de rijdende poelier heeft hij geen problemen, die ziet hij als een aanvulling.

'De komst van de Primera en Sare Market hebben goed uitgepakt'

Benieuwd naar resultaat
De verbouwing is begonnen aan de kant van de Deen. Daarbij werd vorige week een waterleiding geraakt, waardoor de Amstellandlaan blank kwam te staan."Kan gebeuren, het was gelukkig snel opgelost", reageert bedrijfsleider Malika Bejja. "We zijn al lang blij dat het winkelcentrum eindelijk wordt opgeknapt. We kijken erg uit naar het resultaat. De nieuwe gevel krijgt dezelfde roodbruine baksteen als Tuin van Houten, zodat we straks een mooi geheel vormen met de omgeving. En dat ze bij ons begonnen zijn, vind ik ook wel fijn. De Deen staat er nog voor de zomer weer netjes bij."
Mooi van binnen en buiten
Annette Verhagen van kapsalon 't Spiegeltje ziet evenmin tegen de verbouwing op: "Er komen stofschermen en zo, het komt wel goed. Onze vaste klanten blijven vast gewoon komen, je gaat toch het liefst naar je vertrouwde kapper. Wij besteden veel aandacht aan het interieur van de zaak. Dan is het fijn dat de buitenkant straks ook een mooi uitstraling heeft."

Oeps, bij de werkzaamheden is de waterleiding geraakt.