De musical 'The Bodyguard' is gebaseerd op de wereldberoemde film met Whitney Houston.
De musical 'The Bodyguard' is gebaseerd op de wereldberoemde film met Whitney Houston. Foto: Roy Beusker Fotografie

'Voor The Bodyguard moest ik het draaiboek zelf maken'

WEESP - De musical The Bodyguard is dé musicalhit van dit seizoen. Lisette Tates (38) uit Weesp heeft hem al bijna 200 keer gezien. Ze is namelijk voorstellingsleider bij Stage Entertainment en daarom nauw bij de productie betrokken.

door Marieke van Veen

Als ik Lisette bel en ze me even on hold zet omdat ze midden in een repetitie zit, hoor ik op de achtergrond Romy Monteiro 'l Will Always Love You' zingen.

Jij kunt dat nummer waarschijnlijk niet meer horen?
"Jawel hoor! Het zijn allemaal mooie liedjes, dat scheelt."

Wat doet een voorstellingsleider?
"Je kunt mijn functie misschien nog wel het beste vergelijken met de dirigent van een groot orkest. Ik stuur - met een headset - alle technici aan: zaallicht uit, aankondiging instarten etc. Voor The Bodyguard heb ik het draaiboek zelf gemaakt, want deze voorstelling heeft Stage Entertainment zelf ontwikkeld. Van scène naar scène maak ik dan een technische vertaling. Voor bijvoorbeeld 'Jersey Boys', een bestaande productie, kon ik het draaiboek uit Londen gebruiken, dat ik alleen maar hoefde aan te passen."

Welke opleiding heb je gedaan?
"Na afronding van de heao-studie Commerciële Economie ben ik de post-hbo-studie Culturele Bedrijfsvoering aan de Theaterschool gaan doen. Ik kon stage lopen bij 'Chicago'. Zo ben ik bij Stage Entertainment terechtgekomen. Ik heb inmiddels aan vele producties meegewerkt: van 'Saturday Night Fever' en 'Mama Mia' tot 'Dirty Dancing' en 'Miss Saigon'."

Heb je een droombaan?
"Ja! In dit vak is werken bij Stage Entertainment toch wel het hoogst haalbare. Ik vind musical een prachtige theatervorm vanwege de combinatie van het verhaal, dans, muziek en decor. En er zit veel vaart in, daar hou ik van."

Je bent elke dag in het Beatrix Theater?
"Daar komt het bijna wel op neer. Of ik moet ziek zijn, of een dagje vrij. In dat geval neemt een plaatsvervanger het over. Zelf ben ik ook ingewerkt om het werk van de stagemanager over te nemen als die een keer absent is."

Uitgaan en verjaardagen schieten er dan wel vaak bij in...
"Ja, klopt. En ook badminton heb ik op moeten geven. Ik kan weleens vrij nemen, maar niet te vaak. Daarin moet ik echt keuzes maken. Aan de andere kant: ik ben wel elke ochtend én elke maandag vrij, dus dan kan ik wel met vrienden afspreken."

Zit je ook wel eens in de zaal?
"Ja, bijvoorbeeld om te checken of de plaatsvervanger die ik heb ingewerkt er klaar voor is."

Kun je dan evengoed van de voorstelling genieten?
"Zeker wel. Hoewel ik dan wel de neiging heb om naar het donkere gedeelte van het podium te kijken. Dat is inherent aan dit vak. Wij weten: in het donker gebeurt het, dan wordt er iets op het podium veranderd of klaargezet."

Afbeelding