De gevel is er helemaal uit geblazen, ook binnen is de schade enorm.
De gevel is er helemaal uit geblazen, ook binnen is de schade enorm. Foto: Bastiaan Miché

'Brokstukken lagen overal'

WEESP - "De bank wordt opgeblazen!" Mevrouw De Vries wist meteen wat er aan de hand was toen ze donderdag in alle vroegte een enorme knal hoorde en zelfs een steekvlam zag.

door André Verheul

Meneer en mevrouw De Vries wonen tegenover het 'pinhokje' aan de Amstellandlaan. Ze lagen nog in bed toen de geldautomaat van de Rabobank met een of ander zwaar explosief te grazen werd genomen. De complete voorgevel vloog eruit, de schade was enorm. Ook aangrenzende winkels en het dak van winkelcentrum Hogeweij liepen schade op. "Het was een enorme knal", zo vertelt de heer De Vries. "We zaten te rillen op de rand van het bed. Ik belde meteen 112, maar het duurde wel een kwartier voor ik werd doorverbonden. Logisch, de hele flat bleek met 112 te bellen. Ik ben meteen gaan kijken. Het hele kozijn lag eruit. Overal op straat lagen brokstukken."

Twee hoog
Zelfs op de galerij van de tweede etage van het appartementencomplex Tuin van Houten vond de Weesper de volgende dag nog een brokstuk. "Toch maar weer even de recherche gebeld", zo was hij van dienst bij het sporenonderzoek. "Ja, het was hier in de buurt meteen het gesprek van de dag. Nu niet meer hoor, de rust is weergekeerd." De Vries is wel vaker wakker geworden van gespuis. "Laatst stond er iemand met een moker op het raam van de opticien te beuken. Maar nee, onveilig voelen we ons niet hier. Waarom zouden we? Slapen doen we weer prima."

Rabobank-directeur Eric Lücke was al wat gewend, maar zo'n ravage als deze keer had hij nog niet eerder gezien. Hij noemt het 'heftig' dat kluiskrakers kennelijk zijn overgestapt van gas naar zware explosieven.

Overigens lukte het de daders, die gezien werden met mijnhelmen op, niet om de kluis te kraken en geld buit te maken. Lücke laat weten dat de geldautomaat waarschijnlijk wordt vervangen door een moderne gevelvariant, zodat het pinhokje tot het verleden behoort. Dat gebeurt op korte termijn, als onderdeel van de grootscheepse verbouwing van het winkelcentrum die vorige week van start is gegaan.

Meer over winkelcentrum Hogeweij op pagina 3.