Afbeelding

Linkerrijtje

Jan: "Met Jan."
Stefan: "Ha Jan, hoe gaat het?"
Jan: "Beter, bedankt. Zaterdag bbq bij mij op de steiger?"
Stefan: "Oké!! Hoop dat het niet regent. Ik presenteer elke jaar de Nacht van Weesp, dat is de jaarlijkse autorally. En ze starten op het Grote Plein om vijf uur. Mooi om te zien, maar gek genoeg regent en waait het altijd op die dag."
Jan: "Als ik nou kom kijken, moet jij eens opletten. Overal waar ik kom, schijnt de zon. Is het een race trouwens?"
Stefan: "Nee een rally, een puzzelrit dus. Het gaat om het plezier en de beleving, niet zozeer om het winnen."
Jan: "Slow down rally. Ik ben voor het rechterrijtje."
Stefan: "Max Verstappen was toch mooi 1 in het linkerrijtje."
Jan: "Als wij nu maar niet in het linkerrijtje komen."
Stefan: "Hoe bedoel je?"
Jan: "Nou, de laatste commercial van Jumbo met Max Verstappen is voor een deel gedraaid in Weesp. En dat neigt naar linkerrijtjesdenken. Weesp stond als een prachtig bewaard geheim altijd in het rechterrijtje… Maar het gastvrije Weesp wordt aan de Amsterdamse toerist steeds vaker verkocht als de siertuin van de hoofdstad. Als die allemaal naar hier komen, wordt Weesp één grote airbnb. Sta je een week in de rij voor een ijsje."
Stefan: "Wel fijn voor Nelis en al die pizzeria's, kapperszaken en kleine winkeltjes... Misschien toch een paar coffeeshopjes overwegen. Groene Punt als Vondelparkje, het Automatenkabinet open. Er zijn plannen voor een langzaam gebrouwen jeneverstokerij. Moet jij eens opletten hoe hard dat gaat. En wat dacht je van het Sluis-en-bruggenfeest: dat wordt een evenement van internationale allure! Kijk, het voordeel van in zo'n linkerrijtje zitten: als je wint heb je sowieso vrienden. En worden we allemaal rijk."
Jan: "Ho ho, slow down even tien seconden. Alles wat telt kost niks. Waarom ben je ooit in Weesp komen wonen? Dit was toch dat mooie onontdekte pareltje aan de Vecht?"
Stefan: "Ja, je hebt gelijk, laten we gaan bbq'en zaterdag na de start van de Nacht van Weesp - en als er weinig mensen komen kijken omdat het weer waait en regent, dan is dat helemaal niet erg. Hoewel ik het stiekem wel leuk zou vinden als Max langskomt. Stel je voor als die het startschot zou doen. En ik de presentatie. Dan sta ik internationaal voorgoed in dat linkerrijtje!"
Jan: "Ik zeg slow down en hou vol. "
Stefan: O ja, slow down en hou vol."