Klasgenoten zijn trots op Rens Galesloot.
Klasgenoten zijn trots op Rens Galesloot. Foto: Marieke van Veen

Naar de finale: rekenwonder Rens (12) had alle vragen goed

WEESP - De jongen op de foto is Rens Galesloot. Hij is 12 jaar en zit in groep 8a van de brede school Kors Breijer. Eerder dit voorjaar deed zijn klas mee aan de wereldwijde reken- en wiskundewedstrijd W4Kangoeroe. De jonge Weesper maakte geen enkele fout en is hierdoor met vlag en wimpel door naar de landelijke finale.

door Marieke van Veen

Altijd al goed in rekenen geweest?
"Volgens mij wel. Vorig jaar ben ik in deze wedstrijd ook best ver gekomen. Mijn moeder kan ook goed rekenen, ik heb het vast van haar. Ik vind rekenen op school ook het leukste vak. Voor toetsen haal ik bijna altijd een tien."

Hoe ga je met je andere vakken?
"Het gaat eigenlijk helemaal wel goed. Ik heb voor alles een vwo-advies. Ik ga na de zomervakantie het technasium doen op het Goois Lyceum in Bussum."

Wat wil je worden dan?
"Dat zou ik echt nog niet weten. Maar in ieder geval wel een technisch beroep."

Heb je zin in je nieuwe school?
"Op de Kors Breijerschool hebben we een leuke klas, maar bijna iedereen gaat iets anders doen. Gelukkig gaat een andere jongen uit mijn klas ook naar het Goois Lyseum en ik heb nog een vriend op een andere school die ook het technasium gaat doen."

Terug naar de wedstrijd: 0 fouten!
"Dat wist ik al een beetje. Ik had mijn officiƫle antwoorden ingeleverd, maar heb de antwoorden ook overgeschreven voor thuis. Je kon later namelijk op de website de antwoorden controleren. Dat heeft mijn vader toen gedaan en hij zei dat ik alle vragen goed had. Het enige waar ik bang voor was, was dat een antwoord dat ik later had veranderd misschien te onduidelijk was geworden voor de controlecomputer."

Wordt er wel eens gespiekt bij je?
"Niet echt, maar bij een lastige rekenopdracht komen klasgenootjes wel vaak om hulp vragen. Dan wil ik het ze uitleggen, maar zeggen ze: Geef het antwoord nou maar gewoon! Dat snap ik niet. Ik wil zelf altijd weten hoe het zit."

Ben jij toevallig ook zo'n droomkind dat uit zichzelf z'n huiswerk maakt?
"Alleen als het opdrachten of werkstukken zijn, want dan moet ik wel. Maar leren voor een toets doe ik eigenlijk nooit. Ik haal toch wel goede cijfers. Hoe dat kan? Omdat ik goed oplet tijdens de les, denk ik. En ik kan goed dingen onthouden. Bij andere kinderen gaat dat soms moeilijker."

Nog nooit de klas uitgestuurd zeker?
"Ik kan het me niet herinneren. Soms zegt meester Wim wel dat ik moet ophouden met lachen of praten, maar dat komt niet zo heel vaak voor."

Rens Galesloot wordt dinsdag 21 juni in Nemo verwacht voor de SMART-finale. De 20 beste deelnemers van groep 7 en van groep 8 en de beste 20 leerlingen van het vmbo gaan hier strijden om de eerste plaats. W4Kangoeroe wordt in Nederland georganiseerd door Radboud Universiteit Nijmegen.