Verscholen in het bos van Het Domijn: de tent van Circus Waltz.
Verscholen in het bos van Het Domijn: de tent van Circus Waltz. Foto: Marieke van Veen

'Met Circus Waltz jagen wij onze eigen dromen na'

WEESP - Terwijl Guido Hoek en zijn tegenspeelster Manon Lewin elkaar verrot schelden (zie voorpagina), kijken Shaked Franke en Simon Akkerman goedkeurend toe. De jonge Weespers kennen elkaar nog van het Vechtstede Theater. Samen met de 'oudgedienden' van Paleis Wesopa staan ze vanaf morgen met de voorstelling 'Circus Waltz' op Het Domijn.

door Marieke van Veen

De generatiekloof die regisseur Joris Hermsen 'opeens' in zijn groep had, inspireerde hem tot het kiezen voor een bewerking van de tv-serie Circus Waltz. "In het stuk komen de verhoudingen tussen de verschillende generaties binnen de familie Waltz op scherp te staan. Met deze spelersgroep was het in het begin ook wel een beetje de jongeren tegen de oudjes."

Een theaterstuk over een circusfamilie speel je in en om een circustent, vindt Jori Hersmen. "We hebben scènes met acrobatiek in de tent en scènes bij de woonwagens buiten. Dat kan gewoon niet in de City of Wesopa. Het Domijn is een prachtige locatie voor deze voorstelling." Dat is bij de City in het verkeerde keelgat geschoten. Hermsen: "Het City-bestuur vindt dat de huisgroep in het eigen theater moet optreden. Hierdoor zijn we op een niet heel fijne manier uit elkaar gegaan. Wat mij betreft had het niet zo gehoeven." Ook in het geval van locatietheater kun je als theater profiteren van je huisgroepen, stelt de regisseur. "Ze bezorgen je publiciteit, een goede naam en een netwerk. Jammer dat de City die kansen niet ziet. Maar wij wilden dit stuk per se op deze manier én op deze locatie doen. De voorstelling gaat over het najagen van je dromen en dat je je daarbij door niets en niemand moet laten weerhouden. Deze productie is in feite ook zo tot stand gekomen."

Shaked Franke heeft geen last van de strubbelingen, ze geniet vooral heel erg van het feit dat ze weer theater kan maken met haar theatervrienden van de middelbare school. "Toen we het Vechtstede-theater ontgroeiden, vond ik dat heel erg. Het was zo'n geweldige tijd. Het is te gek dat we nu binnen Paleis Wesopa weer samen kunnen werken." Ook de zogenoemde oudgedienden van de toneelgroep zien Circus Waltz als een feestje. Trudie Hendriks - die bij de kassawagen voor de tent met Wilma van Oenen staat te praten - heeft er zin in: "Iedereen moet komen kijken, het wordt heel bijzonder."
Speeldata: donderdag 26 mei 20.00 uur, vrijdag 27 mei 20.00 uur (uitverkocht), zaterdag 28 mei 20.00 uur, zondag 29 mei 14.30 uur (uitverkocht), vrijdag 3 juni 20.00 uur, zaterdag 4 juni 20.00 uur. Kaarten via www.ticketkantoor.nl/shop/circuswaltz.