Stefan Stasse wenst de deelnemers succes aan de start van de Nacht van Weesp.
Stefan Stasse wenst de deelnemers succes aan de start van de Nacht van Weesp. Foto: Ruth van Kessel

'Het ging voorspoedig tot Almere...'

WEESP - In een klassieke Triumph TR4 uit 1965 zitten deze twee mannen klaar om al slim redenerend de 45ste editie van autopuzzelrit Nacht van Weesp te volbrengen. NPO-radiopresentator Stefan Stasse spreekt ze moed in, maar steekt ook zijn bewondering voor deze groene oldtimer niet onder stoelen of banken.

door Ruth van Kessel

De heren gaan een spannende nacht tegemoet. Zullen zij de eindstreep veilig weten te halen? Zullen ze de route goed en snel kunnen uitpuzzelen? Aan hun performance zal het niet liggen: het is een prachtig plaatje dat hier op zaterdagavond Weesp verlaat.

45ste editie
Ter gelegenheid van de 45ste editie is het wethouder Astrid Heijstee die zaterdagavond de eerste vijf deelnemers wegvlagt vanaf het Grote Plein. Daarna neemt Stefan Stasse de vlag over om de overige 130 equipes uit te zwaaien. De route door Weesp gaat dit jaar ook door Aetsveld, tot grote vreugde van een bewoner die zich laaft aan al dit automoois. De route gaat verder via Almere, Lelystad, Enkhuizen, Zwaagdijk, Hoorn en Purmerend en dan via Monnickendam, Schellingwoude en IJburg weer terug naar Weesp. Rond 04.30 uur zondagmorgen melden de eerste deelnemers zich bij het gebouw van Koninklijke Harmonie De Adelaar. Missie volbracht.
Pech en geluk
Terug naar de heren in de groene Triumph TR4. Vastbesloten een goede tijd neer te zetten ging het tweetal op pad in hun ruim 50-jarige trouwe oldtimer. Bij Almere gebeurde het. Haperende geluiden... stotteren, aarzelende vooruitgang. Wat was wijsheid? Doorrijden in deze beauty of toch maar eieren voor je geld kiezen? Wat een mazzel dat ze dichtbij wonen. Teleurgesteld wisselden ze hun oudje in voor een modernere versie en vervolgden de route. Bij Zwaagdijk-Oost passeren ze een Triumph-garage. Toch maar even stoppen voor nieuwe oude onderdelen voor de Triumph TR4 ... en dan volgend jaar gewoon weer zo'n flitsende start!

Vanwege het jubileumjaar van de Nacht van Weesp steunt organisator ASV De Vechtstreek deze keer KiKa met een deel van het inschrijvingsgeld en maakt 1.000 euro over naar dit goede doel voor onderzoek naar kinderkanker.