Matthijs Eijgelshoven presenteert zijn debuut 'Retour Calypso' in De Weesper Boekhandel.
Matthijs Eijgelshoven presenteert zijn debuut 'Retour Calypso' in De Weesper Boekhandel. Foto: Ruth van Kessel

Weesp heeft er een schrijver bij

WEESP – Hij wordt door zijn uitgever nu al geplaatst in het rijtje van gevierde psychologische schrijvers als Jaap Robben en Gerbrand Bakker en toch is het pas zijn eerste boek: Weesper Matthijs Eijgelshoven debuteert met zijn literaire roman 'Retour Calypso' bij uitgeverij Ambo|Anthos. De presentatie vindt plaats op 1 juni om 17.00 uur in De Weesper Boekhandel.

door Ruth van Kessel

Schrijven doet de Weesper al zijn leven lang. Hij weet niet beter dan dat wat hij meemaakt hij graag op papier deelt en op zijn achtste was de juf op school al onder de indruk van zijn opstellen en fantasieverhalen. Zijn brood verdient hij als projectmanager taalbeleid op de Hogeschool van Amsterdam, na eerder docent Engels en Nederlands te zijn geweest. Schrijven is de rode draad in zijn leven. Eijgelshoven lacht: "Op de middelbare school verkocht ik zelfs mijn eigen stripverhalen als bijverdienste en maakte ik furore met een verhaal in de schoolkrant. Ik zocht in mijn verhalen graag de grenzen op en dat vonden mensen leuk. Maar ik heb nooit gedacht serieus schrijver te worden. Nu weet ik dat wel en dat mijn werk omarmd wordt door een uitgeverij als Ambo¦Anthos maakt me trots."

Waar gaat Retour Calypso over?
"Over een jonge vrouw Suzy die terugkeert naar Gozo, het eiland waar ze opgroeide, om haar zieke vader te verzorgen. Ze heeft er weinig zin in, maar gaat toch en wordt overrompeld door haar verleden waarin zij veel verliezen heeft gekend. Terwijl haar vader verder aftakelt, ontdekt zij dat haar geest met een bepaalde manier met herinneringen omgaat: wil ze alle gedachten wel toelaten? Als lezer zit je de vijf dagen van haar bezoek aan Gozo voortdurend in haar hoofd en maak je haar proces van binnenuit mee."

Een psychologische ervaring?
"Wat je er zelf van maakt. Je reist als lezer mee met de gedachten van Suzy, maar wat je ervan vindt en wat je van het personage maakt heeft alles met de interactie tussen de lezer en het boek te maken. Dat maakt schrijven tot een kunstvorm en lezen tot een genot. In dit geval gaat het om: hoe goed kun je iemand echt kennen en hoe goed wil je jezelf kennen?"

Hoe kwam je bij het onderwerp?
"Tijdens onze huwelijksreis op Gozo ontmoetten we in een restaurant een Belgische hippie met zijn dochter. De man had het overduidelijk naar zijn zin, maar de dochter ventileerde dat ze al veel te lang op dat eiland woonde. Maar toch was ze er na 27 jaar nog steeds. Deze ontmoeting vond ik fascinerend en is in mijn hoofd blijven zitten."

'De interactie tussen lezer en boek verheft schrijven tot kunst'

Ambos|Anthos herbergt grote schrijvers en vergelijkt je met de schrijvers van 'Birk' en 'Boven is het stil'.
"Ja, van deze vergelijking ben ik wel onder de indruk. Het voelt als erkenning voor al het werk dat ik in dit boek heb gestopt. Aan elke zin en woord heb ik veel aandacht besteed, in etappes heb ik er vijf jaar aan gewerkt."

Wat betekent taal voor je?
"Aanvankelijk studeerde ik geschiedenis - in feite gaat het in dat vak ook om taal en het vertellen van verhalen – maar werd al snel docent, waarbij ik volwassenen Engels als tweede taal aanleerde. Later werd ik ook docent Nederlands NT2. Als je iemand een nieuwe taal aanleert, geef je de persoon er een wereld bij, dat gaat verder dan woorden. Met taal geef je vorm aan dingen en situaties. Dat is mooi. In mijn huidige functie als projectmanager taalbeleid aan de HvA kan ik datzelfde gevoel ook kwijt."

Geboren in Groningen, via Bilbao en Brighton in Weesp terechtgekomen...
"Weesp ligt ideaal tussen Amsterdam en Almere, de werkplaats van mijn vrouw. Onze kinderen groeien op in dit heerlijke stadje op een manier zoals ik dat zelf als kind in het kleine Noordhorn in Groningen ook heb mogen beleven. De ideale combinatie van het stadse, groen en rust. Ook voor een schrijver een ideale omgeving: mijn volgende roman is alweer in de maak en gaat over de politiek van liefde, vriendschap en trouw en het misbruik daarvan. Ook weer een spannend proces."

Afbeelding