Met een bootje de Vecht op.
Met een bootje de Vecht op. Foto: Yannick uit den Boogaard

'Als je de Vecht aankunt...'

WEESP - Met een stad omgeven door water móet je wel het water op gaan. Althans, dat menen ze bij WSV De Vecht. En hoe kun je dat nou beter doen dan met een zeilbootje?

Elk jaar komt een grote groep jonge Weespertjes naar de watersportvereniging aan de Hoogstraat om te leren hoe je met je zeilbootje het water op kan. "Het duurt even voordat je echt goed kunt zeilen, maar als je het kan gaat er een wereld voor je open", zegt zeiltrainer Louis van Laar.

De mensen van WSV De Vecht weten het zeker: van zeilen leer je meer dan varen alleen. Van Laar: "Het klinkt misschien gek, maar met zeilen leer je echt heel veel. Je leert vooral zelfstandig aan de slag te gaan. Als je wat verkeerds doet, dan word je afgestraft. Dan kieper je om met je bootje of krijg je een giek tegen je hoofd aan. Je leert dus te anticiperen op dingen en zelf je problemen op te lossen. Daar heb je ook aan de wal erg veel aan."

Stap voor stap
Vanaf acht jaar kun je je eerste zeillessen volgen. De zeiltrainers van WSV De Vecht leren je stap voor stap hoe het zeilen in zijn werk gaat. "Eerst leer je hoe je bootje werkt en hoe je alles op moet zetten om het water op te kunnen. Daarna ga je het water op en leren we je hoe je moet varen. Dat doen we met lessen, maar ook met spelletjes leer je hoe alles werkt. We geven onze lessen met gediplomeerde trainers volgens de CWO-methode. Daar heb je verschillende niveaus in. Dat kun je goed vergelijken met zwemdiploma's. Je moet er een paar maanden lessen voor volgen, maar dan kun je het wel echt goed. En hoe verder je gaat, hoe beter je het kunt."

Beste vaarwater
De cursussen worden allemaal gegeven op de Vecht. En als je daar goed op kunt zeilen, dan kun je het overal wel. "Als je de Vecht gewend bent en je je daar staande kunt houden, dan weet je wel hoe het zeilen werkt. Je komt op de Vecht van alles tegen. Omdat het water zo kronkelt heb je steeds te maken met andere wind. De ene keer komt de wind van voren, dan weer van achteren of van opzij. Dat moet je als zeiler aankunnen en daar moet je je ook op aan kunnen passen. Als je voor het eerst met je bootje de Vecht op gaat, maak je echt nog wel fouten. Dat gaat daarna steeds beter."

Het zeilen leren kennen kan door eens langs te gaan op een oefenavond van WSV De Vecht. "Elke dinsdag en woensdag vanaf half zeven ben je van harte welkom."

Stap voor stap leer je hoe het zeilen werkt.