Het is altijd gezellig bij De Kringloper.
Het is altijd gezellig bij De Kringloper. Foto: Ruth van Kessel

'Ik kom hier altijd vrolijk vandaan'

WEESP – Wie bij de Kringloper winkelt, heeft meestal wat meer tijd te besteden en zoekt op zijn gemak naar net dat ding van zijn of haar gading. Hier geen wensenlijstjes, maar snuffelen tussen wat er wordt aangeboden. En die tijd, dat brengt gezelligheid met zich mee zeggen klant en winkelpersoneel. Al twintig jaar. De Kringloper Weesp viert feest.

door Ruth van Kessel

Met acties en aanbiedingen viert De Kringloper Weesp van 6 tot en met 11 juni dat het twintig jaar geleden is dat de winkel voor het eerst openging aan de Achtergracht. Wie de bon meeneemt uit de editie van het WeesperNieuws van 25 mei is verzekerd van 20% korting aan de kassa. De medewerkers hebben zin in de feestweek: "We gaan de winkel nog aantrekkelijker inrichten en elke dag bedenken we iets speciaals met een knipoog naar het getal 20. En natuurlijk trakteren we onze klanten op koffie of thee met een koekje. Wordt het hier nog gezelliger!"

Humor en ontspanning
Druk met elkaar kletsend staan Gerrie Strik en Marianna Tames bij de kassa. De twee kennen elkaar nog van het schoolplein, van vroeger toen de kinderen nog klein waren. Nu komen ze elkaar regelmatig tegen bij De Kringloper, nou ja nu, eigenlijk al twintig jaar. Vanaf de eerste dag dat de Kringloper hier haar deuren opende. Gerrie noemt zichzelf een expert als het over kringloopwinkels gaat. Toen ze vijftig werd zongen haar vrienden haar toe: Dat gaat naar de kringloop, zoete lieve Gerritje, vertelt ze smakelijk lachend. "Ik koop bijna al mijn kleding tweedehands en dan het liefst bij De Kringloper. Ik houd van variatie en waarom zou ik meer betalen? En als ik ze zat ben, breng ik ze gewoon weer terug." Weer die hartelijke lach. De winkels in Naarden, Almere, Hilversum: ze kent ze allemaal. Weesp staat met stip op nummer één, beweert ze stellig, ook bij klanten van buiten Weesp: "Er is hier een enorme variatie in spullen en kleding en de manier van presenteren is hier echt mooier dan in andere winkels. Als ik met mijn vriendin uit Friesland een dagje kringloop doe, dan zeggen we altijd weer tegen elkaar: Weesp is toch het mooist." Marianna, dik tevreden met het vliegengordijn dat ze voor 2,30 euro heeft gescoord, valt haar vriendin bij: "Dat het hier zo gezellig is, komt ook door de medewerkers. Ze zijn altijd vriendelijk en je kunt nog eens een grapje maken. Ik kom hier altijd vrolijk vandaan." Zij gaat niet voor de kleding, maar komt gemiddeld twee maal per week snuffelen: "Als ik dan voor een klein bedrag een leuk poppenhuisspulletje weet te vinden, kan mijn dag niet meer stuk. Ik vind het heerlijk ontspannend om hier te zijn."

Verderop buigen Suus en Chris zich over de uitgestalde bloempotten. Wel of niet die rode meenemen? Wordt het niet te rood op het balkon? Het jonge stel wikt en weegt. Ze komen gemiddeld zo'n twee maal per week bij De Kringloper. Suus: "Ik ben erg van duurzaam en als het dan ook nog eens fijn geprijsd is, is dat erg meegenomen. Daarbij vind ik tweedehands vaak gewoon ook net even wat leuker. Vintage schijnt in te zijn, maar ik doe dit al mijn leven lang." In haar vriend Chris vindt ze een medestander: "Nee, de kleding laat ik lekker hangen, maar pas geleden was ik wel onwijs blij met een schitterende karaf. We zeggen altijd trots tegen vrienden: gekocht bij De Kringloper!" Janny en Rinus Bos zijn ook al twintig jaar vaak aan de Achtergracht te vinden: "Je vindt hier steeds weer wat anders, dat maakt het winkelen zo leuk."

Terwijl medewerker Bert klant Rebecca helpt met haar inpakken van haar tas met spelletjes, crocs en leesboeken, groet hij Isolde, ook een vaste klant. Of De Kringloper een stoffig of armoedig imago heeft? Isolde: "Ik vind vintage al mijn leven lang leuk, maar ik merk wel dat het steeds hipper wordt om te vertellen dat je bij de kringloopwinkel koopt." Bert voegt eraan toe: "Het Weesper publiek heeft geen kapsones, dat is echt opvallend. En wat ik zo leuk vind is dat je steeds meer jongeren ziet binnenkomen. Waarom zou je je dure kamer inrichten met dure spullen als het ook voor weinig kan? En een spijkerbroek voor 5 euro is toch ook mooi meegenomen."

'Weesp staat met stip op 1: variatie, presentatie en aardige mensen'