Onderzoek naar de bomkraak bij de ABN Amro aan het Grote Plein.
Onderzoek naar de bomkraak bij de ABN Amro aan het Grote Plein. Foto: André Verheul

'Dit krijg je als de politie nergens te bekennen is'

WEESP - "Het is toch niet waar hè? Ik heb die klap wel gehoord vannacht, maar ik dacht dat het onweer was", zegt een bezoekster van de markt die niet verder kan lopen omdat het Grote Plein is afgesloten. Er heerst ongeloof en ongerustheid bij de mensen die toekijken hoe experts onderzoek doen naar de bom waarmee de geldautomaat uit de gevel van de ABN Amrobank is geblazen.

door André Verheul

Het Grote Plein is dinsdagmorgen helemaal afgesloten vanwege het sporenonderzoek. Het alarm van de bank loeit nog steeds, het geluid waaiert uit over het lege plein. Aan de overkant glinstert een tapijt van glasscherven. Niet alle, maar wel veel ruiten zijn hier gesneuveld als gevolg van de explosie, die in een groot deel van Weesp te horen was. De markt kan op de Nieuwstraat gewoon doorgaan, maar het plein is deze ochtend voor de sporenonderzoekers van de politie en de explosievenexperts van het ministerie van Defensie. Mannen in witte pakken, iemand anders in een legeruniform, het lijkt wel oorlog. Verderop melden twee bankdirecteuren in onberispelijk pak zich bij de afzetting op de Pleinbrug, waar politie- en brandweermensen die hier al uren assistentie verlenen, net een broodje krijgen.
"Het is toch ongelooflijk!", zegt een bewoonster van de Nieuwstad. Ze woont op nog geen 200 meter van het plein en door de harde, scherpe knal zat ze vannacht rechtop in haar bed. Ze is boos en ongerust tegelijk. "Dit kan toch niet, het is belachelijk! Dit is al de derde bank. Vorige week de Rabobank in het winkelcentrum, vorig jaar ook al de ING, we houden niets meer over. Maar ja, dat krijg je hè, als de politie nergens te bekennen is. Er moeten zeker eerst slachtoffers vallen voordat ze hier eens iets tegen doen", zo geeft ze uiting aan haar onvrede en onmacht.
Navraag bij de politie leert dat agenten zes minuten na de melding op het Grote Plein waren. Het neemt niet weg dat (terecht of niet) deze ochtend de mening breed wordt gedragen dat criminelen zo'n beetje vrij spel hebben omdat de politie de beperkte manschappen over heel het Gooi moet verspreiden. "Voordat de politie hier is, zijn ze gevlogen. De pakkans is heel klein. Op het moment dat de politie wordt opgeroepen voor iets in Hilversum of Huizen, weet je dat je in Weesp je kans kunt grijpen. Misschien zorgen criminelen zelf wel voor een dergelijke afleiding."

Scooters
De drie kraken die recent plaatsvonden bij 't Kruidvat, 100 meter verderop, passen volgens omstanders ook in dit plaatje. Daar is weliswaar geen explosief gebruikt, maar wel grof geweld om het raam in te gooien. En dan zijn er nog die scooters. De politie maakte bekend dat de daders van de Kruidvat-roven op een scooter wegreden. Nu melden getuigen dat na de explosie bij de ABN Amro twee in het zwart gehulde gasten wegscheurden op een scooter. "Nou, ik hoop dat ze zichzelf de volgende keer te pletter rijden", zegt iemand. Want dat er een volgende keer komt, daar twijfelt hier niemand aan. En die gedachte beangstigt: "Want die banken zijn zo goed beveiligd tegenwoordig, dat die criminelen ook steeds zwaardere middelen grijpen. Levensgevaarlijk! Dit gaat een keer helemaal fout." Verderop pakt een dame in een rode jas haar telefoon om een foto te maken van een onderzoeker die iets van de grond raapt. "Nee, deze knal had ik niet gehoord, die vorige bij het winkelcentrum wel. Goeie genade, wat een knal was dat. En dit is hetzelfde. Kijk maar, dat is de auto van de explosievenopruimingsdienst, daaraan kun je zien dat het wel met iets anders is opgeblazen dan met gas. Maar het gekste is dat ze met deze methode helemaal geen geld buit maken. Toch?

Meer foto's en actuele ontwikkelingen op WeesperNieuws.nl.