Alle brokstukken op het plein voor de bank worden onderzocht.
Alle brokstukken op het plein voor de bank worden onderzocht. Foto: André Verheul

Veel schade, maar geen buit bij nieuwe bomkraak

WEESP - Met een zwaar explosief hebben onbekenden in de nacht van maandag op dinsdag de geldautomaat van de ABN Amro op het Grote Plein uit de gevel geblazen. Er is geen geld buitgemaakt, maar de schade is groot.

Het is de tweede keer in drie weken tijd dat in Weesp een geldautomaat met een zwaar explosief onder handen wordt genomen. Op 12 mei ontplofte een bom, want hoe moet je het anders noemen, bij de Rabobank in winkelcentrum Hogeweij. Daar sloeg de voorgevel eruit en raakte de constructie ontzet. Aan de gevel van het monumentale bankgebouw van ABN Amro aan het Grote Plein is ogenschijnlijk minder schade, maar van de pinautomaat is niets meer te zien. Bij de bank, maar vooral aan de huizen aan de overzijde van het Grote Plein, vlogen veel ramen eruit.

Scooter
Het explosief ontplofte rond half vijf in de ochtend. Een luide en scherpe knal was tot ver in Weesp hoorbaar. Menigeen schrok er wakker van. Mensen die vlakbij woonden, liepen naar buiten en zagen twee mannen op een scooter wegrijden richting de Breedstraat en de Van Houtenlaan. De mannen waren geheel in het zwart gekleed en reden op een zwarte scooter. Een van hen droeg een lichte plunjezak.

Het Grote Plein is de hele ochtend afgesloten geweest voor nader onderzoek. Experts van de politie en het ministerie van Defensie onderzochten het bankgebouw en het plein, waar brokstukken lagen tussen het vele glas. De politie heeft ook met buurtbewoners gesproken. Wie iets gezien heeft of de politie op een andere manier denkt te kunnen helpen, wordt gevraagd te bellen met 0900-8844.

Zwaarder
Net als bij de eerdere bomkraak in winkelcentrum Hogeweij is er geen geld buitgemaakt. Met het explosief kon de kluis niet worden gekraakt. Geruststellend is dat allerminst. De beveiliging bij banken is steeds beter, dus grijpen criminelen naar steeds zwaardere middelen.

Meer op pagina 3.

Aan de overkant bleef geen ruit heel.