Dagelijkse kost: vrachtwagen rijdt zich vast in eenrichtingsverkeer en moet achteruit.
Dagelijkse kost: vrachtwagen rijdt zich vast in eenrichtingsverkeer en moet achteruit. Foto: Christian Pfeiffer

'Het eenrichtingsverkeer werkt hier gewoon niet'

WEESP - Hoe serieus neemt de gemeente de bewoners van Wijk Zuid met hun aanhoudende klachten over het eenrichtingsverkeer? Wie een uur in de wijk rondloopt ziet dat het verkeer een zooitje is. De boosheid in de buurt is dan ook groot.

Het is dat de druk in de gemeenteraad toeneemt, maar op het stadhuis straalt het enthousiasme er niet bepaald vanaf als het gaat om de 'verkeerscirculatie Wijk Zuid', zoals de problematiek officieel heet. Het gaat dan om het eenrichtingsverkeer in de omgeving van de De Vliegerlaan, Wartenalaan, Hoflandlaan, Tazelaarlaan en Diepenbroickpark. Bewoners klagen steen en been dat sinds de herinrichting van de wijk in 2010 de verkeersborden massaal worden genegeerd en dat bezoekers de weg kwijtraken in de brij van eenrichtingsstraten.

Wie een uurtje in de wijk loopt ziet het misgaan. Auto's komen tegen de richting in aangereden. Logisch ook, het is een onbegrijpelijke spaghetti van verkeersmaatregelen. Met rare gevolgen. Wie snel de wijk uit wil rijden kan beter even het eenrichtingsverkeer negeren om zo een tiental bochten en verkeersdrempels te vermijden. Vrachtwagens rijden zich vast in te krappe bochten en proberen moeizaam achteruitrijdend weer weg te komen. 490 kapotte tegels en 48 beschadigde trottoirbanden telden de bewoners onlangs in de buurt. De meeste zijn beschadigd door de manoeuvres die door bestuurders worden uitgehaald om toch op de plek van bestemming te komen.

Die bewoners zijn het na vijf jaar meer dan zat en komen in actie. Maar hoe serieus gaat de gemeente met ze om? Op klachtbrieven wordt volgens de bewoners slecht tot niet gereageerd. Een WOB-verzoek om alle informatie boven tafel te krijgen bleef beperkt tot minimale informatie en de bewoners die zich via het Buurtpanel tot de gemeenteraad richtten konden het in de raadscommissie doen met het antwoord dat het college de zaak opnieuw zou gaan bespreken. Volgens het college zijn er ook bewoners in de buurt die blij zijn, maar wie dat precies zijn, blijft een beetje vaag. Bij het Buurtpanel zijn ze, na navraag, niet bekend. Op straat zijn ze niet te vinden.

Het is dat de gemeenteraad de duimschroeven aandraait, anders zou de zaak waarschijnlijk langzaam zijn doodgebloed. Wethouder Herman Tuning heeft volgende maand een afspraak met een bewonersgroep staan. De boosheid in de wijk is inmiddels groot. We liepen een rondje en spraken met veel bewoners. De meeste hebben al meermaals geklaagd, maar kregen nooit gehoor. De enquĂȘte die in de wijk is gehouden, wordt weggewuifd als een lachertje. Alle bewoners die namelijk niet reageerden werden automatisch als 'positief over het eenrichtingsverkeer' in de boeken gezet. Bij de tien huizen waar wij aanbelden hadden drie mensen de vragenlijst nooit gehad. Vier hadden de lijst wel gezien, maar vonden het 'toch onzinnig' om in te vullen en de andere drie waren negatief. Niemand was positief. Hoe moet het nu verder? De bewoners die wij spraken weten het wel. Verander sommige straten weer terug in tweerichtingsverkeer of pas de bebording zo aan dat er een bepaalde logica in de wijk komt die iedereen snapt. Een logica die in de praktijk wel werkt, en niet een die alleen op papier leuk is.