De meeste kinderen houden van buiten spelen, maar niet binnen alle gezinnen lukt dat goed.
De meeste kinderen houden van buiten spelen, maar niet binnen alle gezinnen lukt dat goed. Foto: Christian Pfeiffer

Wie gaat er af en toe eens buiten spelen met de kinderen van Farah?

WEESP - Farah uit Weesp is een alleenstaande moeder van 31. De zorg voor haar twee jonge kinderen valt haar soms zwaar. Daarom zoekt stichting Handjehelpen mensen die het af en toe van haar kunnen overnemen, bijvoorbeeld door met de kinderen buiten te gaan spelen.

door Marieke van Veen

Handjehelpen is een Utrechtse organisatie die al 37 jaar bestaat en actief is in 17 gemeenten. Dat de stichting nu ook in onze stad aan de weg timmert, is op verzoek van de gemeente Weesp.

Coördinator Natascha Dhondt: "Er bestaan in Weesp uiteenlopende welzijnsorganisaties, maar op het gebied van jeugd was er behoefte aan aanvulling. Daarom richten wij ons in Weesp vooral op kinderen en jongeren, zoals nu de kinderen van Farah. In andere plaatsen bemiddelen we ook voor volwassenen. Dat doen we in Weesp alleen in overleg met bestaande instellingen. We bijten elkaar niet, we willen immers allemaal dat hulpvragers zo goed en het liefst ook zo snel mogelijk geholpen worden."

Samen eropuit
Zo zoekt Dhondt nu ook een maatje voor de depressieve en chronisch zieke Ahmed. De 58-jarige Weesper heeft er moeite mee om er in zijn eentje op uit te trekken en zit daardoor veel thuis. Daarom wordt er uitgekeken naar iemand die er af en toe met hem op uit wil, bijvoorbeeld een wandelingetje maken of ergens koffie drinken. "Handjehelpen helpt in principe iedereen, zolang er wordt voldaan aan deze twee voorwaarden: de hulpvrager heeft een beperking én woont thuis", licht de regiocoördinator toe. "Iets samen doen staat hierbij voorop. Stel dat de hulpvrager problemen heeft met boodschappen doen, dan nemen we dat niet van hem of haar over, maar sturen we onze vrijwilligers en stagiaires samen met de hulpvrager op pad."

Eerste hulpvragen binnen
Handjehelpen is nog niet zo lang bezig in Weesp en zit nog min of meer in de opstartfase. Dhondt: "De eerste tijd hebben we vooral besteed aan het leggen van contacten. Inmiddels hebben we de eerste hulpvragen binnen en begint het een beetje te lopen. Maar we willen nog veel meer mensen helpen. Daarom roepen we Weespers op contact met ons op te nemen als wij iets voor ze kunnen betekenen." Ter verduidelijking zijn er op de website handjehelpen.nl voorbeeldhulpvragen te vinden.
Voorbeelden
Een greep op het gebied van jeugd: een kind met downsyndroom dat stoere dingen wil doen, een tiener met een autistische stoornis die hierdoor lastig contact legt, maar graag eens met iemand naar de bioscoop wil, een begin-twintiger die vanwege een spierziekte haar vriendenkring heeft zien slinken maar wel graag gezellige dingen doet. Ook kan Handjehelpen bemiddelen bij wat complexere hulpvragen zoals een kind met visueel beperkte ouders dat moet leren fietsen en autistische kinderen die moeizaam met hun broertjes of zusjes omgaan. In die gevallen wordt er gezocht naar vrijwilligers met een pedagogische achtergrond of een stagiaire pedagogiek. Verder kan er ook oppashulp en zelfs logeeropvang worden geboden aan kinderen met een beperking. Van bovenstaande voorbeelden hebben sommige als bijkomend voordeel dat tijdens de hulp de mantelzorger ook even wordt ontlast.

Na het leggen van contacten beginnen de hulpvragen te lopen

Hulp vragen en bieden kan via Natascha Dhondt: 06-14 576039 /
Ndhondt@handjehelpen.nl.