Pieter Kors komt met een eigen Watersportdag, zaterdag 18 juni.
Pieter Kors komt met een eigen Watersportdag, zaterdag 18 juni. Foto: Christian Pfeiffer

'Het liefst organiseer ik elke maand iets bijzonders'

WEESP - Pieter Kors reed in 2006 weer eens door Weesp, over de Stationsweg. Tot zijn verbazing bleek café 't Helletje niet meer open te zijn. Onmiddelijk schoot door zijn hoofd: zal ik? Korte tijd later was het Weesper horecadier terug op het nest. Inmiddels zijn we tien jaar verder.

door Marieke van Veen

Kors is een van de grondleggers van café Toeters & Bellen, even verderop aan de Herengracht. Maar op een gegeven moment was hij toe aan een andere uitdaging. Hij vertrok naar Aruba, waar hij bij een golfclub kon werken als caddymaster. "Ik zou een half jaar blijven, het werden er 3,5. Een prachtige tijd. Tot ik het welletjes vond en eigenlijk wel weer terug wilde naar Nederland."

Horecamens
Hij vond een woning in Oudekerk en werkte in Amstelveen - tot die lentedag dat hij langs het leegstaande Helletje reed. "Ik heb 't Helletje altijd een mooi café gevonden. Een leuk pand op een goede locatie. En in Weesp hè, dit is toch mijn stadje." Na de heropening keerde een deel van de stamgasten op rasse schreden terug. Met die eerste bezette krukken lukte het Kors al snel om zijn clientèle verder uit te breiden. "'t Helletje was voor die tijd een echte buurtkroeg, ik wilde er een café voor heel Weesp van maken. Dat is gelukt. Ik zeg altijd: ik bedien mijn gasten op de manier waarop ik zelf bediend wil worden. Een horecamens zijn moet in je zitten. Voor ten minste tachtig procent, de overige twintig procent kun je leren."

Iets om naar uit te kijken
De kracht van café 't Helletje zit 'm voor een groot deel in de festiviteiten, meent Kors. Hij organiseert van alles: van hondenuitlaatmiddagen en brommerritten tot steigerconcerten, watersportevenementen en uitstapjes. "Ik wil mijn klanten iets geven om samen naar uit te kijken. En iets waar ze vervolgens samen met veel plezier op terug kunnen blikken. Ik kan wel elke zaterdag een dj neerzetten, maar dat wordt op een gegeven moment ook zo gewoon. Dan doe ik liever elke maand iets bijzonders."

Miniwatersportdag
De eerstvolgende activiteit is een alternatieve watersportdag op zaterdag 18 juni. "Eeuwig zonde dat de echte Watersportdag is gesneuveld. Volgens mij had dat ook helemaal niet gehoeven. Daarom komt 't Helletje nu met een eigen miniwatersportdag: met roeiwedstrijden, een sup-clinic, zeilen met Scouting Muiden, aquabubbles voor de kids, mooie boten om naar te kijken, een springkussen, livemuziek en een haringparty. Hmmm, het is eigenlijk niet zo mini hè? Het loopt weer helemaal uit de hand, haha."
Fluisterbootjes
Ook op andere dagen kunnen liefhebbers bij Kors terecht voor watersport. De horecaondernemer verhuurt sinds kort elektrische fluisterbootjes. Deze aluminium bootjes voor maximaal acht personen liggen aan de sloepensteiger die verleden jaar pal voor het café is aangelegd. Vanaf 't Helletje varen de huurders zo de Vecht op. "Het loopt al heel aardig", vertelt Kors. "Zowel inwoners van Weesp als toeristen maken gebruik van de bootjes. Huren kan vanaf een uurtje tot maximaal tien uur, dan is de accu leeg. De meeste mensen kiezen voor twee of drie uur. Eventueel verzorgen wij ook drankjes en hapjes voor onderweg, die gaan dan mee in een koelbox."

'Ik wil mijn klanten iets geven om samen naar uit te kijken'

Concert aan de Steiger
De aanleg van bovengenoemde steiger was voor Kors vorig jaar de aanleiding om een nieuw evenement op poten te zetten: Concert aan de Steiger. De eerste editie was een daverend succes. "Ik had wel duizend man voor de deur en later hoorde ik van veel mensen dat ze baalden dat ze het gemist hadden. Het zou zomaar kunnen dat er dit jaar tweeduizend man staat." Het concert is dit jaar op zaterdag 17 september. Hoofdacts zijn musicalsterren Rolf Koster en Brigitte Nijman. Zij zingen hits van onder anderen Rob de Nijs, Xander de Buisonjé, de Toppers, André Hazes, Meat Loaf, Michel Fugain, John Lennon en Toontje Lager. Het orkest Nardinc van Marco de Jong zorgt voor de muzikale begeleiding. Het publiek wordt uitgenodigd om uit volle borst mee te zingen. Aanvang 20.30 uur, entree gratis.