Wethouder Joop Overmars heeft zo zijn zorgen.
Wethouder Joop Overmars heeft zo zijn zorgen. Foto: Christian Pfeiffer

'De rek is er nu wel zo'n beetje uit'

WEESP - De gemeente Weesp teerde in 2015 3,8 miljoen euro in op de reserve voor volgend jaar en komt zoals het er nu naar uitziet 600.000 euro tekort. Wat te doen? Volgens wethouder Joop Overmars is de rek wel een beetje uit de begroting.

Op zich draait de gemeente Weesp niet slecht, maar moet nu wel stevige afschrijvingen doen als gevolg van tegenvallers uit het verleden (zie elders op deze pagina). Daarom moest de wethouder een greep van bijna 4 miljoen euro doen in de Algemene Reserve. Die daalt daarmee tot net boven de 9 miljoen euro. Verder interen is absoluut onwenselijk, vindt Overmars.

Lastiger zijn de vooruitzichten voor 2017: Weesp komt met het huidige beleid structureel circa 600.000 euro tekort. De begroting is in de afgelopen jaren al flink afgeslankt. Waar moet het tekort mee gedicht worden? "Dat wordt steeds moeilijker", zo zegt Overmars. Snijden in de personeelskosten levert de grootste besparingen op, maar het ambtenarenapparaat is in de afgelopen jaren eigenlijk al te veel afgeslankt; er blijven nu zelfs taken liggen omdat er niemand meer is die ze uit kan voeren. Het verhogen van de ozb levert volgens Overmars maar weinig op. Maar interen op de reserve kan dus ook niet meer. Dan blijven bezuinigingen over. De gemeenteraad zal mogelijk lastige besluiten moeten nemen.

Hoop
De overheidsuitkering voor de gemeente is een grote inkomstenbron, maar de hoogte varieert steeds. Het is nog niet bekend hoeveel geld Weesp dit jaar van het Rijk krijgt en daarin schuilt enige hoop. Als dat meevalt is het probleem in elk geval voorlopig deels opgelost. Maar ja, als het tegenvalt zijn de problemen nog groter. Overmars wil nog geen voorschot geven op mogelijke bezuinigingspunten. In oktober beslist de gemeenteraad verder; dan is ook duidelijk of en hoeveel Weesp moet bezuinigen.