Gemeente tevreden over overgang zorg naar gemeente.
Gemeente tevreden over overgang zorg naar gemeente.

Tevreden over transitie zorg

WEESP - De ingrijpende omschakeling van de zorg van het Rijk naar de gemeente is in Weesp goed verlopen. De zaak staat goed op de rit en er zijn relatief weinig klachten, zo zegt wethouder Joop Overmars.

Begin 2015 werd Weesp voor het eerst verantwoordelijk voor de zorg in het Sociaal Domein, zoals Wmo en Jeugdzorg. Die taken werden door het Rijk op de gemeenten afgeschoven. Terugkijkend op het eerste jaar is alles best goed gegaan, zo concludeert wethouder Joop Overmars voorzichtig. Er zijn geen enorme budgetoverschrijdingen en het aantal klachten lijkt mee te vallen. Maar hardop juichen doet de wethouder nog niet. Een jaar is wel erg kort om meteen de balans te kunnen opmaken en omdat de focus op dit moment nog erg ligt op vorig jaar is het moeilijk in te schatten hoe het dit jaar gaat.

De gemeente is wel gestopt met het uitbetalen van voorschotten aan de zorgaanbieders. Dit jaar moeten ze eerst maar bewijzen goed werk te leveren voordat ze betaald krijgen. Weesp sluit zich voor de zorg volgend jaar aan bij de andere gemeenten in het Gooi en niet meer bij Utrecht-West; die overgang lijkt ook voorspoedig te gaan.

Samenwerking
Over 2015 houdt de gemeente een bedrag over van ruim 600.000 euro. En dat is best veel. Maar dat geld gaat ook meteen weer op aan de tegenvallende bijstand. Ook stemt de nieuwe belastingsamenwerking tussen Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht tot tevredenheid. De gemeentelijke aanslagen zijn keurig op tijd de deur uit gegaan en voor de zaken waarbij maatwerk geleverd moet worden is nu voldoende specialistische kennis aanwezig, zo vertelt de wethouder verder.