Jan Verhulst neemt eind deze maand afscheid van het Vechtstede College.
Jan Verhulst neemt eind deze maand afscheid van het Vechtstede College. Foto: Marieke van Veen

Vechtstede-rector vertrekt tevreden

WEESP - Nog twee weken dan trekt rector Jan Verhulst de deuren van het Vechtstede College achter zich dicht. Ondanks zijn niet aflatende enthousiasme over de school, stemt het naderende afscheid hem niet melancholisch. 'Business al usual' zegt hij, terwijl hij gaat zitten voor het afscheidsinterview.

door Marieke van Veen

U leidt deze school sinds begin 2005.
"Daarvoor was ik directeur van een grote scholengemeenschap met wel 1700 leerlingen. Ik wilde graag een kleinere school leiden. Het Vechtstede College had destijds 970 leerlingen en was een school in opbouw. Een uitdaging."

Waar lag die uitdaging vooral?
"Het Vechtstede College komt voort uit een fusie van verschillende mavoscholen. Later zijn daar havo en vwo bijgekomen en ook het tweetalig vwo is door mijn voorganger Johan Timmermans - die een vooruitziende blik had - in gang gezet. De uitdaging zat 'm erin om de kwaliteit nog meer omhoog te krijgen en de ingezette internationalisering te laten slagen."

Heeft u altijd in het onderwijs gewerkt?
"Na de sportacademie ben ik gymnastiekleraar geworden. Ik heb werk en studie altijd kunnen verenigingen en dus ben ik naast mijn baan onderwijskunde gaan studeren. Vervolgens heb ik een jaar of tien bij een pedagogisch centrum gewerkt. Dus ja, het is wel altijd onderwijs geweest. Maar ik heb wel altijd meer gewild dan alleen lesgeven."

Wat is er zo mooi aan het leiden van een school?
"De veelzijdigheid van deze functie. Het is een combinatie van onderwijs, organisatie, financiƫn, huisvesting en nog veel meer. Geen dag is hetzelfde."

Tijd om meer te sporten, maar eerst wandelen door de Himalaya's

Wat maakt u zo geschikt hiervoor?
"Moeilijk om dat van jezelf te zeggen. Nou vooruit: ik kan behoorlijk goed verschillende aspecten integreren zodat het een goed werkend geheel wordt."

Waar blinkt het Vechtstede in uit?
"De goede reputatie van het Vechtstede College heeft te maken met een combinatie van verschillende factoren. Onze stokpaardjes zijn het tweetalige vwo en de met 'excellent' aangemerkte havo. Dit maakt onze school ook voor mavoleerlingen aantrekkelijk. De doorstroom is bij ons heel groot. Landelijk stroomt zo'n 15 procent door naar de havo. Op het Vechtstede College is dat het dubbele."

Hoe krijgen jullie dat voor elkaar?
"Dat komt niet door het open raam naar binnen waaien. Zowel de leerkrachten als de leerlingen moeten daar hard voor werken. Wij geven leerlingen structuur, duidelijkheid, begeleiding en ondersteuning op maat. Dat gaat wel eens ver. Soms verplichten we een leerling na schooltijd te blijven tot -ie zijn huiswerk af heeft omdat gebleken is dat hij het thuis niet doet of kan."

Dat wordt jullie vast niet altijd in dank afgenomen?
"Maar het werkt wel. Dat zoveel mavoleerlingen hier op school blijven om de havo te doen geeft aan dat ze het hier fijn vinden en dat ze inzien dat het het waard is om te investeren in zichzelf."

Waar gaat u uw opvolger Marcel van Dijk meegeven?
"Ik kan hem niet inwerken, want hij begint pas 1 augustus. Maar ik heb een paar maanden geleden mijn laatste strategisch plan ingeleverd bij de Gooische Scholen Federatie. Daar staat genoeg in."

Zoals?
"Ik ben een grote voorstander van tweetalig gymnasium op het Vechtstede College. Dat zou deze school naar een nog hoger niveau tillen en het biedt Weespers met een gymnasiumadvies ook de om in hun eigen woonplaats naar school te gaan."

Dinsdag 28 juni zit het erop voor u.
"Ik ben daar niet emotioneel onder. Ik zou al eerder stoppen maar vier maanden doorgegaan omdat de benoeming van mijn opvolger nog niet rond was. Dat was geen straf hoor, maar ik vond het wel jammer. Ik kijk er naar uit dat ik weer meer tijd heb om te sporten. Maar eerst ga ik een grote wandeltocht door de Himalaya's maken."