De Welkom-in-Weespboot begint vorm te krijgen.
De Welkom-in-Weespboot begint vorm te krijgen. Foto: Marieke van Veen

Doorbuffelen, want 24 juni moet het vaarhuisje klaar zijn

WEESP - Na het werk snel thuis een hapje eten en dan op naar de Utrechtseweg om daar te klussen. Zo ziet voor de mannen van Weesp Marketing sinds enkele maanden de maandagavond eruit. Het is de vaste klusavond voor de Welkom-in-Weespboot, maar vaak genoeg wordt er ook op andere dagen nog aan dit varende promotiehuis gewerkt.

door Marieke van Veen

De Welkom-in-Weespboot wordt gebouwd op een woonerf aan de Utrechtseweg. Het staat nu nog op de kant met z'n kont tegen de Vecht, alsof hij niet kan wachten om de rivier in te glijden. Vrijdag 24 juni is het zover, dan is de officiële doop bij Café 't Helletje aan de Stationsweg.

Mooie eerste klus
"Meteen de volgende dag wordt de boot ook echt ingezet", vertelt Weesp Marketing-secretaris Ronald Willemsen terwijl hij een verlengsnoer uitrolt. "Die dag is de tweede editie van Weesp Gastvrij. De ontwikkelaars van de nieuwbouwwijk WeesperSluis hebben de Welkom-in-Weespboot die dag gehuurd om het project te promoten. een mooie start voor de boot, want er wordt gerekend op 500 bezoekers."

Tijd begint te dringen
De een na de andere klusser arriveert. Ze krijgen een korte instructie en gaan meteen aan de slag. Binnen een half uur staan er minstens tien mannen in en rond het vaarhuisje op ladders en steigers te schroeven en te timmeren. Aannemer Arnold Kruidenberg staat een stukje verderop op het erf dakspanten te zagen. Vanwege zijn expertise is hij benoemd tot uitvoerder van het project: "Ik heb al veel gebouwd, maar nog nooit een drijvend huisje. Ja een ark, maar dit is een heel andere constructie. Niet dat dit heel ingewikkeld is hoor, maar de tijd begint nu wel te dringen".

De Vuurlinie
Ronald Willemsen maakt zich totaal geen zorgen. Hij heeft een strak rooster opgezet en zegt prima op schema te liggen. Hij pakt zijn map er even bij: "Kijk, straks wordt de boot betimmert met blauw hout, echt in de stijl van die mooie houten vuurliniehuisjes langs de Vest. Het wordt dezelfde kleur blauw als in het Weesp Marketing-logo". Dat logo komt er ook op, samen met een bord waarop staat 'Weesp Information Center'. Op de drijvers komt 'Welkom in Weesp' te staan en een straatnaambordje met daarop 'De Vuurlinie' maakt het af, want zo gaat de boot namelijk officieel heten.

Varend promotiehuis
De Welkom-in-Weespboot is een varend promotiehuis voor Weesp en wordt ingezet tijdens evenementen en festiviteiten. Daarnaast kunnen bedrijven en organisaties het huren voor hun eigen commerciële of sociale activiteiten. De Welkom-in-Weesboot is een initiatief van Weesp Marketing, een vrijwilligersorganisatie bestaande uit tachtig bewoners, ondernemers en creatieven met een hart voor Weesp. Het doel van deze stichting is het promoten van Weesp in de breedste zin van het woord.