VVD-raadslid Marijke de Mooij flyert op de weekmarkt voor de gesprekken. Iedereen wordt opgeroepen mee te doen
VVD-raadslid Marijke de Mooij flyert op de weekmarkt voor de gesprekken. Iedereen wordt opgeroepen mee te doen Foto: Christian Pfeiffer

Negen dagen, zeven gesprekken over Weesp

WEESP - Om te kijken hoe inwoners, ondernemers, jongeren, ouderen en nog veel meer groepen over de gemeente denken gaat de gemeenteraadin iets meer dan een week zeven avonden lang praten over Weesp. Deze zogenoemde stadsgesprekken zijn onderdeel van de discussie over de toekomst van Weesp.

door Christian Pfeiffer

Aan het eind van het jaar moet duidelijk zijn wat de gemeente Weesp goed doet, wat redelijk gaat en wat er beter moet. Daarvoor is dit grote onderzoek. Een ambitieus idee van de gemeenteraad van Weesp die in december moet gaan beslissen hoe de toekomst van de gemeente er uit ziet.

Fusie of niet?
Moet Weesp fuseren, samenwerken of gaat het goed zo? Als het aan de provincie Noord-Holland ligt dan fuseert Weesp op korte termijn met Wijdemeren en Hilversum omdat volgens de provincie, Weesp te klein is om goed te functioneren. Of dat echt zo is, moet uit dit onderzoek blijken.
35 procent
De afgelopen maanden ontvingen al 2200 huishoudens een enquête met maar liefst 89 vragen, onderdeel van 'het bestuurskrachtonderzoek', zoals het in vaktermen heet. Van al die vragenlijsten is ondertussen 35 procent ingevuld en teruggestuurd naar de gemeente. "Een geweldig hoog aantal", zo vertelt raadslid Maarten Miner die de werkgroep bestuurskrachtonderzoek leidt. Hij is enorm tevreden over de respons tot nu toe. Maar die vragenlijsten waren slechts het begin. Volgende week beginnen de stadsgesprekken en die vormen een verdieping op de enquête.

Gemeenteraad
Het is overigens de gemeenteraad zelf die opdracht heeft gegeven tot dit zeer omvangrijke onderzoek naar het functioneren van de gemeente. Al maakt het wel onderdeel uit van een verplichte meting naar de bestuurskracht die door de provincie Noord-Holland aan alle gemeenten in het Gooi is opgelegd. Maar dat mocht van de provincie ook zonder inwoners te bevragen. Uiteindelijk moet al die informatie leiden tot een zeer gedetailleerd rapport waarin staat hoe de gemeente Weesp functioneert volgens de Weesper inwoners en ondernemers; en dat zijn de belangrijkste mensen. "Want uiteindelijk zijn we er voor deze groep", aldus Miner. En de gemeente is er voor veel dingen. Van het ophalen van afval tot het aanbieden van zorg.

De stadsgesprekken leveren informatie op voor het debat over de toekomst van de gemeente. De raad wil dat debat in oktober voeren. De uitkomst kan zijn dat Weesp zelfstandig moet blijven, maar die optie lijkt niet reëel. De taken voor gemeenten nemen toe, waardoor schaalvergroting nodig is. De provincie zit daar dan ook stevig achteraan.

Tevredenheid: 35 procent van 2200 vragenlijsten retour

Zeven avonden
Voor de stadsgesprekken zijn maar liefst zeven avonden ingedeeld. Ze beginnen maandag 20 juni en lopen door tot 29 juni. Voor sommige groepen zijn aparte avonden zoals jongeren, ouderen, ondernemers en mensen die gebruik maken van de zorg van de gemeente. "Waarom niet allemaal bij elkaar? Omdat we elke groep andere vragen willen stellen en de behoeften van bijvoorbeeld jongeren anders zijn dan die van ouderen in Weesp. We willen iedereen een kans geven input te leveren." Alle Weespers worden opgeroepen zich aan te melden. "Het helpt ons enorm als zoveel mogelijk mensen komen."

Aanmelden
Aanmelden kan via weespmeeteigenkracht@weesp.nl of door te bellen met de gemeente Weesp (0294) 491 391. De gemeente vraagt vervolgens wat informatie op om iedereen goed te kunnen indelen in een groep.