Ook de roodwangschildpad gedijd goed in De Vecht.
Ook de roodwangschildpad gedijd goed in De Vecht. Foto: Annemarie schaefers

Was Daan's voet een lekker hapje voor de snoek?

WEESP - Tijdens zijn wekelijkse zwemuurtje werd Daan van den Wall Bake ineens opgeschrikt door een felle pijn in zijn voet. Elf gaatjes in een tandenpatroon verraadde een beet van een snoek, zo leek het na grondige analyse van kenners. Moeten zwemmers zich zorgen maken? Niet nodig, verzekert Bart Kors van de Algemene Weesper Hengelaars Bond (AWHB).

door Ruth van Kessel

Het was een zonnige vrijdagavond, die bewuste 3 juni. Daan van de Wal Bake (73) deed nog even zijn rondje in de Vecht, zoals hij al veertig jaar een paar keer per week doet in de maanden mei tot oktober. Het houdt hem fit. Het lijf horizontaal en met een ferme schoolslag doorkliefde hij het water, totdat een flinke pijnscheut hem tot stilstand bracht. De voetenbijter moet een snoek te zijn geweest, zo stelden hengelaars en bevriende huisartsen later vast.

Helder water
"Het klopt dat er steeds meer snoeken in de Vecht zwemmen." Aan het woord is Bart Kors van de AHWB, al jaren een enthousiaste hengelaar. "De snoek is altijd al aanwezig geweest in De Vecht en dat de roofvis steeds beter gedijt heeft alles te maken met de helderheid van het water. Een snoek jaagt namelijk op zicht en valt zijn prooi van onderaf aan." Bedankt dus Waternet voor het uitbaggeren van De Vecht: de snoek heeft het goed hier. Maar klopt het dat de snoek mensen aanvalt en dat ze steeds groter worden?

Kors: "Het is sporadisch dat een snoek een mens aanvalt. Als dat gebeurt zal het een schrikreactie of vergissing zijn geweest, ze hebben het echt niet op mensen gemunt. Dit wordt toch niet zo'n artikel dat mensen gaat afschrikken om in De Vecht te zwemmen? Dat is echt niet nodig. Als er te weinig voedsel is zullen ze eerst elkaar opeten." In Duitsland wordt het aantal snoeken ingedamd door hengelaars niet toe te staan de vis terug te zetten. In Nederland is het beleid dat je na vangst twee snoeken mee naar huis mag nemen, mits ze groter zijn dan 45 cm. Kors: "Maar dat doen mensen niet, de snoek barst van de graten."
Niet alle vissen zijn blij met de helderheid van De Vecht: de vroeger veel geziene snoekbaars en paling zoeken troebelere wateren op. De grondel, de winde en ook de roofblei zijn echter in opmars. Een nieuwe bewoner van De Vecht is de exotische roodwangschildpad. Het populaire huisdier dat in gevangenschap wel 50 jaar kan worden, wordt door mensen als ze er op zijn uitgekeken in het water vrijgelaten. Hogere temperaturen maken dat de schildpad de winter overleeft, maar voor voortplanting is het hier te koud. Met ook de komst van rivierkreeft en de Chinese wolhandkrab, zou je je bijna in de tropen wanen.

Inmiddels is de voet van Van den Wall Bake hersteld. De doe-het-zelf geneesheer hield de wond goed open en schoon met een dagelijkse portie sterilon. Hij zwemt allang weer in De Vecht: "Ach ik denk dat hij mijn goed doorvoede voet aanzag voor een lekker hapje. Ik ben niet bang, al eerder zag ik ringslangen en ratten wegschieten. Een keer een schildpad aantreffen staat nog op mijn verlanglijstje.'

Jonge hengelaars vingen deze grote snoek.