Ingrid Dokter van Woongroep Weesp legt uit naar welk woonconcept 50-plussers op zoek zijn
Ingrid Dokter van Woongroep Weesp legt uit naar welk woonconcept 50-plussers op zoek zijn Foto: Ruth van Kessel

Veel vraagtekens bij de nieuwe woonvisie

WEESP – Er ligt genoeg huiswerk op het bordje van de gemeenteraad die zich eind deze maand moet uitspreken over de Woonvisie 2016 van de gemeente. Want al zijn de uitgesproken ambities over wonen in Weesp klip en klaar geformuleerd, de burger en betrokken organisaties zetten er hun vraagtekens bij. Zo bleek woensdagavond uit het door de gemeente georganiseerde Politieke Plein.

door Ruth van Kessel

De meeste aanwezigen in de volle raadszaal waren betrokken bij een achterban, zo leerde een inventarisatierondje: gemeenteraadsleden, GEM Bloemendalerpolder, huurdersverenigingen, Vivium en Woongroep Weesp. Slechts zes 'loslopende' Weespers kwamen namens zichzelf. Jongeren waren de grote afwezigen. Met de uitkomst van de opmerkingen wil de gemeenteraadsleden beter beslagen ten ijs komen tijdens de bespreking van de concept Woonvisie vanavond in de commissie en later bij vaststelling door de raad op 30 juni.

De nieuwe woningwet was leidend bij de totstandkoming van het concept van de nieuwe Woonvisie 2016: woningcorporaties moeten zich meer richten op hun kerntaak: het bieden van gepaste woningen voor lage inkomens. Dit leidt tot prestatieafspraken tussen Ymere, gemeente en huurdersverenigingen. Vanwege diezelfde nieuwe woningwet trekt Ymere zich terug uit de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder.
Variatie
In de concept Woonvisie 2016 wordt teveel uitgegaan van een eenheidsworst. De wens van veel aanwezigen is variatie: niet in één woonvorm denken, maar onderzoeken wat de individu wil, tot welke doelgroep hij ook behoort. Niet alle senioren willen thuis blijven wonen in een aangepast huis, zoals de woonvisie nu als leidraad lijkt te nemen. Zo voelt Woongroep Weesp voor een woonproject waarin ze dingen samen delen, maar ook zelfstandigheid behouden. Huur in plaats van koop, zodat met het vrijgekomen geld van hun koopwoning mogelijke zorg kan worden ingekocht. Gedacht wordt aan een Wintertuin 2.0, dicht bij de drie A's' zoals Woongroep Weesp treffend formuleert: dicht bij de Albert Heijn, artsen en apotheek. Het vrijkomen van door senioren bewoonde eengezinswoningen zou de doorstroom bevorderen.

Ook woningcorporatie Ymere zet haar kanttekeningen bij het concept: "Wij gaan uit van ouderen die willen blijven zitten en ouderen die willen doorstromen. Om dit te begeleiden hebben we doorstroomcoaches aangesteld. De vrijgekomen huizen geven mogelijkheden. Deze visie zien we niet terug in de Woonvisie 2016 van de gemeente Weesp."
Op deze inspraakavond zijn ook nu weer de jongeren de grote afwezigen. De woonvisie pleit voor een behoud van deze groep in Weesp, een ideaal wat door alle aanwezigen wordt onderschreven: jongeren houden een stad immers levendig en creatief. Maar wat kun je ze bieden?

Jan Woudsmaschool
De woonvisie ziet het terrein van de te slopen Jan Woudsmaschool als een geschikte locatie voor jongerenwoningen. Zou kunnen, zeggen aanwezigen. Maar waarom zou je zo dicht bij de winkels niet juist senioren vestigen of sociale huurwoningen? Of een woonvorm waarin je onder senioren vestigt en bovenin jongeren? Kunnen ze ook nog eens een praatje met elkaar maken, zo oppert Nellie Jansen van de huurdersvereniging. De Kostverlorenflat komt ook veelvuldig voorbij in de discussies: door de sloop verdwenen 126 sociale huurwoningen. Het idee van Ymere is om daar 35 betaalbare koopwoningen voor terug te bouwen. Moeten dat er niet veel meer zijn? Of zouden hier sociale huurwoningen moeten worden gebouwd? Maar voldoe je dan aan de wens om Hogewey een gemengde wijk te laten zijn? De afwegingen blijven moeilijk. Dat de gemeente in de Woonvisie stelt dat Ymere sociale huurwoningen niet mag verkopen, leidt ook tot stevige discussies.

Bloemendalerpolder
Weespersluis in de Bloemendalerpolder is een ander hot item. Hier staan alleen koopwoningen gepland, waarvan 5% onder de 200.000 euro. Dat heet 'betaalbare koop' en dat ligt in afspraken vast. Het terugtrekken van Ymere heeft geen gevolgen voor deze gemaakte afspraken', verzekert wethouder Peter Eijking. De woonvisie vraagt om meer sociale huurwoningen in deze nieuw te bouwen wijk. "Dat gaat lastig worden", zo stelt de projectontwikkelaar. "Er zijn afspraken gemaakt en die liggen vast in een overeenkomst en een bestemmingsplan. Daar kun je niet zomaar van afwijken. In die zin stelt de woonvisie van Weesp ons voor een onmogelijke eis."

De concept Woonvisie 2016 is in te zien via www.weesp.nl/raadsinformatie.

Weesp wil jongeren behouden maar heeft ze weinig te bieden