Bas Parinussa en Marcel van Wees.
Bas Parinussa en Marcel van Wees. Foto: Facebook

Rolstoelatleet Bas Parinussa volbrengt Iron Man binnen 6 uur

WEESP - Toen rolstoelatleet Bas Parinussa vrijdag in Luxemburg kennismaakte met de andere handbikers van de Iron Man 70.3 vroegen zij hem hoe lang hij dacht erover te doen: 5 uur? 4 uur? De Weesper gokte eerder op 6,5 uur maar besloot dat maar niet hardop te zeggen. Tot zijn eigen verrassing finishte hij ver binnen die tijd: 5.45.49.

door Marieke van Veen

Het was een belevenis, blikt Parinussa terug. "Zwaar, maar geweldig." Hij was al op donderdag met zijn broer Robert afgereisd naar Remich. Robert, ook een fervent triatleet, verscheen dit keer niet aan de start maar had de begeleiding van Bas op zich genomen.

Nieuwe handbike
"Het was fijn om er al eerder te zijn. Dat gaf me de kans de route te verkennen en mijn nieuwe lichtgewicht handbike te testen op het parcours." Parinussa heeft zijn nieuwe handbike pas sinds kort. Speciaal voor de Iron Man had hij hiervoor een crowdfund-actie opgezet. De benodigde 10.000 euro heeft hij nog niet bij elkaar, desondanks heeft hij de speciale fiets toch gekocht. "Ik blijk in aanmerking te komen voor een persoonsgebonden budget dat ook voor sport kan worden aangewend. Ik heb hierover laatst een positief gesprek gehad op het stadhuis. Vooruitlopend op de uitkering daarvan heb ik de handbike toen meteen besteld. Hij moest immers uit Italië komen, ik had geen tijd meer te verliezen. De jongens van Hand Made by Van der Linden hebben hem perfect voor me afgemonteerd. Fantastisch dat dit gewoon in Weesp kon."

Water Moezel te hoog
Zonder die lichtgewicht handbike had de finishtijd van Parinussa er heel anders uitgezien. "Als je negentig kilometer moet fietsen over een heuvelachtig parcours, dan scheelt elke kilo. Mijn oude fiets weegt zo'n acht tot tien kilo meer dan mijn nieuwe. Ik heb laatst met mijn nieuwe handbike in de Ardennen getraind, toen merkte ik het verschil ook al heel erg." Het zwemmen ging zaterdag in Luxemburg niet door. Vanwege de hoge waterstand van de rivier de Moezel werd het een run-bike-run in plaats van een swim-bike-run. Parinussa had zich er maar bij neer te leggen: "Veiligheid van de deelnemers komt natuurlijk op de eerste plaats en ik heb met eigen ogen gezien dat de stroming inderdaad heel sterk was. Maar ik vind het wel erg jammer. Ik had met Chris Brands juist extra op het zwemmen getraind."
Parinussa heeft de afgelopen maanden zo'n 15 uur per week getraind: "Elk vrij uur ging eraan op. En dat terwijl ik tijdens mijn werk als sportleraar ook al veel sport. Maar ik vind het mooi om te zien wat ik er nog meer uit kan halen. Dit was mijn eerste Iron Man, ik heb nu een 0-punt dat ik wil verbeteren." Volgend jaar is hij er weer bij? "Er zijn over de hele wereld slechts drie Iron Mans open voor para-atleten. Deze in Luxemburg, eentje in Canada en eentje in Amerika. Natuurlijk zou ik graag naar die landen gaan, maar ik moet reëel zijn... Ik heb zoveel bij me, het paste amper in de auto, laat staan dat ik dat naar de andere kant van de wereld moet krijgen."

Marcel van Wees
Parinussa werd bij de eindstreep opgewacht door een enthousiaste groep familie, vrienden en collega's. "Te gek dat ze voor mij zo lang in de auto hebben gezeten om erbij te kunnen zijn." Bij de finish ging hij ook op de foto met Marcel van Wees, een Weesper die ook meedeed aan de Iron Man 70.3. Hij finishte in 4.48.17.

Mijn volgende doel? Deze tijd verbeteren. Het kan altijd sneller'