Henny Ottenhoff maakte deze foto vorig jaar bij 'hun' waterpost
Henny Ottenhoff maakte deze foto vorig jaar bij 'hun' waterpost

'Doe een keer wat anders en ervaar hoe leuk het is'

WEESP - Eigenlijk komt het hier op neer als je vrijwilliger bent bij de Vechtloop: je bezorgt bijna 1000 mensen een leuke dag en je beleeft er zelf ook veel plezier aan. Dat zegt Rita van Gemert van Stichting Vechtloop en zij kan het weten. Ze is al 35 jaar vrijwilliger bij dit populaire Weesper loopevenement. Dit jaar is de Vechtloop op 26 juni.

door Ruth van Kessel

De laatste jaren ziet Rita van Gemert niet zo veel meer van de loop zelf, druk als ze is met het coördineren van de vele vrijwilligers. Een toeschouwer ziet het niet zo, maar achter de organisatie van de Vechtloop gaat een strakke logistiek schuil. Op de dag zelf de inschrijvingen met startnummers uitdelen aan de bijna 1000 deelnemers, het uitreiken van de medailles, het parcours voor de Kids-mini-run en niet te vergeten het plaatsen van de dranghekken langs de weg. Lopers de goede richting opsturen en bekertjes water uitdelen bij de vijf waterposten. De zaterdag ervoor transformeert een ploeg manege Bleijenberg, de laatste jaren de locatie van de Vechtloop, in een start- en finishterrein.

Rita: "Een hardloopevenement vraagt natuurlijk wel wat van een locatie. We gooien speciaal zand in een van de paardenbakken en hangen vlaggetjes en bewegwijzering op. Het moet er allemaal zijn en duidelijk herkenbaar voor de deelnemers. Het is superleuk om dat met elkaar voor elkaar te krijgen en de sfeer is altijd erg goed." Al negentig vrijwilligers staan in de startblokken. Rita: "Dat is natuurlijk geweldig, maar om het echt goed te kunnen laten verlopen hebben we nog zeker tien mensen nodig, vooral voor de waterposten, het verkeer regelen en het opruimen achteraf."

Op een van de waterposten is al jaren vrijwilligster Henny Ottenhoff te vinden. Hoe lang ze dat al doet weet ze niet precies, maar dat het meer dan tien jaar is komt in de richting. Haar kinderen waren nog klein en samen met haar eigen gezin en een bevriend gezin deelt ze tijdens de Vechtloop honderden bekertjes water uit. Henny: "Het is altijd beregezellig en de lopers zijn je dankbaar dat je er staat. Onze kinderen zijn nu bijna volwassen, maar komen nog steeds aanwaaien op die dag. Dat zegt wel iets over de sfeer toch?" Op de vraag waarom ze dit doet, zegt ze: "Ik ben zelf ook een hardloopster en op andere hardloopevenementen zie ik hoe vrijwilligers bijdragen aan het succes van de loop. Vandaar dat ik dit graag in Weesp doe. Ik ben ook vrijwilliger bij de WeesperNieuws triatlon. Weet je, zonder vrijwilligers kunnen deze evenementen niet bestaan. Voor mij is het vanzelfsprekend dat je je steentje bijdraagt."

Rita was erbij toen in 1980 de eerste Vechtloop werd georganiseerd, destijds als jubileumactiviteit voor het 60-jarige bestaan van voetbalclub The Victory. Ze lacht: "En dat terwijl ik zelf niets met hardlopen heb. En zoals dat gaat in Weesp: het werd een terugkerend evenement. Later overgenomen door TTW en sinds 2011 zijn we Stichting Vechtloop Weesp. Ik ben secretaris." De vrijwilligster doet het met hart en ziel. "Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: 'Doe een keer wat anders en ervaar hoe leuk het is!"

Rita van Gemert aan de inschrijftafel in 2010