Jan Kooper is niet zo snel onder de indruk van de bekende namen die hem vragen mee te spelen.
Jan Kooper is niet zo snel onder de indruk van de bekende namen die hem vragen mee te spelen. Foto: Anne van Gelder

'Spelen op Pinkpop
was wel oké'

WEESP - Saxofonist Jan Kooper uit Weesp stond de afgelopen dagen met Doe Maar op Pinkpop en in de Ziggo Dome. De vaste lezers van het WeesperNieuws kennen Jan uit de columns van Stefan Stasse, waarin vorige week nog te lezen was dat de zanger van de Red Hot Chilli Peppers bij Jan in de Vecht had gezwommen.

door Ruth van Kessel

Jan Kooper is kort van stof, zo waarschuwt hij zelf al. Liever uit hij zich via zijn saxofoon. Want dat is hij, saxofonist, al 32 jaar. Begonnen als muzikant in de band van Hans de Booij in 1984 en sindsdien wordt hij ingehuurd door bands en artiesten als Anouk, Ben Saunders en Bl?f. Voor Sister Sledge was hij jarenlang de bandleider. En nu was hij dus nogal druk met Doe Maar, met concerten op Pinkpop, in Antwerpen en in de Ziggo Dome. Indrukwekkende muziekcarrière? "Welnee", zo zegt Kooper bescheiden. "Ik ben niet zo snel onder de indruk van zogenaamde grote namen. Het zijn allemaal muzikanten die hun best doen om iets moois neer te zetten, net als dat ik dat doe."

Hoe was Pinkpop?
"Wel oké. We hebben in een hotel vlakbij onze beurt afgewacht en konden ons zo rustig en prettig voorbereiden op het optreden. Nee, zelf rondlopen op zo'n festival doen we niet. Zo'n uur van tevoren hebben we onze spullen uitgeladen en het podium op orde gemaakt. en dan is het spelen. Voor hoeveel man publiek? Eh, ik denk zo'n 65.000 mensen. Zo'n groot publiek ervaar je als één grote vlek, dat is heel anders dan wanneer je in een café staat met 150 mensen. daar maak je echt contact. Pinkpop is één grote entiteit. En dat went, na zo veel jaren optreden."

Jan treedt maandelijks op in de column van Stefan Stasse in deze krant, in de vorm van een telefoongesprek. Bellen ze elkaar echt? Kooper: "De gesprekken tusen Stefan en mij zijn echt, maar wat er wordt geschreven is Stefan's dichterlijke vrijheid."
Maar logeerden de Red Hot Chili Peppers na van Pinkpop ook echt bij jou in Weesp?
"Dat laat ik in het midden..."

Hoe kent Stefan Stasse jou eigenlijk?
"Stefan had het radioprogramma Leidse Kade Live en daar speelde ik een keer met mijn band Coopertest. Sindsdien zien we elkaar geregeld en staan we samen in het theater met 'Aangeraakt door liefde'. Dat is een liedjesprogramma met singer-songwriter Carmen Sars, die liedjes schreef voor onder meer Willeke Alberti en Ramses Shaffy: Carmen zingt, Ik speel in de driekoppige band en Stefan declameert gedichten en praat alles aan elkaar. We doen dit zo eenmaal per jaar en dat al tien jaar lang."

De column, wat brengt het jou?
"Stefan en ik zijn allebei heel erg druk. Dan komt hij ineens met een alarmtelefoontje: "Jan, de column",...en dan spreken we een uurtje af, meestal bij Stefan thuis. Zo zien we elkaar dankzij de column in ieder geval eenmaal per maand, voor mij heel waardevol."

Hoe ben je eigenlijk in Weesp terecht gekomen?
"Ook via Stefan."

Wat kenmerkt jullie vriendschap?
(Het blijft lang stil) "Die is er gewoon. Het is denk ik dat Stefan en ik op dezelfde manier naar de wereld kijken, met een geamuseerde blik. Ja, dat is het."

En waarom altijd de afsluiting met een 'hou vol' in de column?
"We zijn mannen hè, een beetje aanmoediging is altijd fijn. Toch?"

Jan Kooper in het blazersensemble van Doe Maar op Pinkpop.