Herder Marijke Dirkson en haar schapen hebben het naar hun zin in Weesp. Ze blijven twee weken.
Herder Marijke Dirkson en haar schapen hebben het naar hun zin in Weesp. Ze blijven twee weken.

Honderdvijftig schapen schransen op de schansen

WEESP - "Het gras staat hier zo hoog, dat we het voorlopig even zo moeten aanpakken: veel schapen op een relatief klein gebied", legt schaapherder Marijke Dirkshorn uit Egmond uit. Ze is in Weesp neergestreken met 150 Kempische heideschapen die de schansen gaan begrazen.

door André Verheul

De schapen blijven twee weken in Weesp en moeten er al etend voor zorgen dat het gras weer tot normale proporties wordt teruggebracht. De eerste vijftig schapen arriveerden maandag op de Nieuwe Achtkant, de schans tegenover Fort Ossenmarkt. Ze hadden geen enkele aansporing nodig en doken direct op het sappige gras. De bekjes maalden aan een stuk door. "Dat kunnen we wel aan Kempische heideschapen overlaten", legt Marijke uit.

Omheining
De volgende dag is dat meteen duidelijk. Een deel van de bastionwal is keurig gekortwiekt en weer als zodanig herkenbaar. "Moet je zien, dit hebben ze echt fantastisch gedaan", zo complimenteert Marijke haar kudde. Ze is ondertussen druk in de weer met een flexibel omheiningsnet waarmee ze de gebiedjes afzet waarbinnen de schapen hun eetkunsten moeten vertonen. "Pas op hoor, er staat stroom op!" Zodra zo'n gebiedje is kortgevreten, mogen de schapen naar een volgend stuk met hoog gras. Niet alles wordt even kort, juist variatie in grashoogte is goed voor de natuurlijke ontwikkeling van dit gebied, zo legt ze uit. En dat is het doel. Marijke weet precies wat ze doet.

Met vrachtwagens zijn dinsdag nog eens honderd schapen afgeleverd. Het is me een gebêêh van jewelste. Marijke denkt zeker een week nodig te hebben om de hele Nieuwe Achtkant te laten begrazen. Daarna gaan de schapen het gras op de Draaierschans en de Rosenboom te lijf. Marijke blijft deze week in Weesp om te kijken hoe het gaat, om vragen van voorbijgangers te beantwoorden en hondenbezitters te helpen aftasten hoe hond en schaap op elkaar reageren. De kudde keert een aantal keer per jaar terug. Er komen ook momenten dat Marijke de kudde alleen laat. Bang dat er dan iets met haar schapen gebeurt, is ze niet. "Mijn ervaringen in een stedelijke omgeving zijn positief. Er is veel sociale controle, vooral van mensen die hun honden uitlaten."

Geschil
Een grasmaaier is al heel lang niet meer gezien op de schansen, als gevolg van een juridisch geschil met de stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp. De stichting had ook de schapen willen tegenhouden, maar de voorzieningenrechter verwierp dat.