Zo is het noodweer, zo schijnt de zon.
Zo is het noodweer, zo schijnt de zon. Foto: Christian Pfeiffer

Ontspringt Weesp vaker dan anderen de regendans?

WEESP - Het kan maar een gevoel zijn, maar in de gesprekken over het indrukwekkende weer van de laatste tijd, klinkt steeds vaker het geluid dat Weesp de felle buien ontspringt. Dat het in de gemeenten om ons heen harder en vaker regent dan bij ons. Is dat werkelijk zo of houden we onszelf voor de gek?

door Ruth van Kessel

Natuurlijk het noodweer van vorige week dat over Weesp trok, hield ook veel Weespers uit hun slaap, maar op andere dagen schijnt bij ons de zon terwijl elders in het land hevige regenbuien hun natte sporen achterlaten. Klopt de indruk dat Weesp vaker dan ergens anders de regendans ontspringt? Spelen vermoedde magnetische velden een rol? Wat is de invloed van het IJsselmeer? Het WeesperNieuws vroeg het haar eigen weerman Pieter de Blois.

Toeval
De weerman moet het vermoeden ontkrachten: "Dat Weesp onlangs de dans is ontsprongen is vooral toevallig. De afstand van Weesp met omringende gemeenten is te gering om aan het verschil in regenval aan atmosferische processen in combinatie met geografische oorzaken - zoals het IJsselmeer: dicht bij een groot wateroppervlak - toe te wijzen. Een magnetisch veld rond het IJsselmeer bestaat volgens mij niet."

"Deze juni vallen de extreem zware buien in vooral centraal Europa tot vooral over het zuiden en oosten van Nederland. Dit is te wijten aan een hardnekkige lage luchtdruk boven West- en Midden Europa. het kan echter ook een gevolg zijn van het zware El NiƱo effect dat wereldwijd leidt tot afwijkend weer. In ons deel van de aarde heb je dan vooral een nat voorjaar...!"