Emily kan nauwelijks geloven dat ze heeft gewonnen.
Emily kan nauwelijks geloven dat ze heeft gewonnen.

'Door Sara weet ik nu zeker dat ik cabaretier wil worden'

WEESP - Haar frustraties over Lelystad, haar ex, pesten en nog veel meer hebben Emily de Vries zaterdag in Theaterpand Weesp de overwinning in Weesp Got Talent opgeleverd. Ze zit nog steeds op een roze wolk: "Als een uitverkochte zaal in een deuk ligt om jouw zelfgeschreven grappen, dan geeft dat echt een enorme kick."

door Marieke van Veen

De 17-jarige cabaretière had niet gedacht echt kans te maken: "Ik was ervan overtuigd dat de band Evil Plan zou winnen. Ik vond het al lang te gek dat ik de finale had bereikt." Evil Plan werd tweede. Driehoek, met Guido Hoek en Eva van Drie, eindigde op plaats drie.

Keukentafel
De Vries won met een aangepaste versie van de act waarmee ze in de voorronde hoge ogen gooide. "Ik heb goed geluisterd naar het jurycommentaar en ik heb familie en vrienden geraadpleegd. Ik heb de tekst uitgeprint en op de keukentafel gelegd met een pen erbij. Vervolgens heeft iedereen er suggesties bijgeschreven. Aan de hand daarvan heb ik grappen weggehaald en toegevoegd."

Inspiratie in de trein
Haar beste ideeën komen in de trein. Ze volgt theaterlessen bij Zone 1380 en is daarvoor drie kwartier onderweg: "Alles wat iets zou kunnen worden, sla ik op in mijn telefoon. Later neem ik al die ideeën dan nog eens door en kijk ik wat ik echt uit kan werken." Bij Zone 1380 zat ze afgelopen jaar in theaterklas 2. Volgend jaar hoopt ze mee te kunnen doen aan het nieuwe PREP-jaar van Zone 1380. "Ik doe van de zomer ook nog auditie voor de Koningstheateracademie in Den Bosch, maar het liefst blijf ik bij Zone 1380. Hier is het allemaal begonnen. Ik kwam om te leren acteren, maar dankzij Sara Kroos heb ik mijn cabaretkant ontdekt. Mijn vrienden zeiden eerder ook al wel eens dat ik comédienne moest worden, maar als Sara het zegt... wauw! En nu ik er serieus werk van maak, merk ik ook dat dit echt bij me past."

Weesp Got Talent is een initiatief van Zone 1380 / Theaterpand Weesp. De wedstrijd is voor het eerst gewonnen door een niet-Weesper. In samenwerking met het WeesperNieuws was er ook een publieksprijs. Die werd gewonnen door zanger/pianist Falco Neering met 748 stemmen.