Afbeelding

Weesper onkruid

Groene vingers van tuineigenaren in Nederland ergeren zich het meest aan zevenblad, kweekgras en heermoes. Hm… De gemiddelde Weesper is nu waarschijnlijk afgehaakt. Onder de lezers bevinden zich nu alleen de echte tuinliefhebbers en enkelen die zich verwonderen over onbegrijpelijke teksten. Wellicht dat de Flora- en Faunastichting Weesp, die ons als gemeenschap op kosten jaagt met allerlei rechtszaken, ook nog onder onze lezers is. Dat soort onkruid zal ik nu even negeren. Onkruid is vaak prachtig en heeft een regenboog aan kleurige bloemen en bladeren. We kunnen er erg van genieten in onze omgeving. Maar… het kan ons soms ook ergeren.

In de ergernis-top 10 van Nederland staat met stip op één: zevenblad. Ook in Weesp. Het zevenblad is een lastig onkruid omdat wortels tot een halve meter diep groeien en zich daar vertakken tot een uitgebreid wortelstelsel. Mijn beukenhaag werd destijds geleverd met gratis zevenblad. Het heeft jaren geduurd, maar met veel arm-diep graafwerk is dit zevenblad uiteindelijk in de groenbak geëindigd. Kweekgras staat op 2 in de ergernis top 10. Het groeit snel en heeft lange wortelstokken, vaak dicht onder de grond. Verwijderen is niet echt moeilijk, maar het is hardnekkig. Je moet er snel bij zijn. Laat er dus geen gras over groeien! Landelijk op 3 in de ergernis-top 10 staat heermoes. Veel lezers zullen deze naam niet kennen. Ik hoor daarbij. Het is onkruid wat als pijpjes in elkaar zit en deze kun je uit elkaar trekken – en ook weer in elkaar stoppen: kattenstaart.

In Weesp staat een heel ander onkruid op 3: gehoornde klaverzuring. In onze tuinen en op onze stoepen ontmoeten we kleine rood-paarse klaverblaadjes met vriendelijke gele bloempjes. Je komt het in Weesp en Nigtevecht overal tegen. Heel schattig allemaal… Maar o wee, als je er af wil. Wortels zitten vaak vertakt onder en tussen bestrating. Wat een vreselijk hardnekkig woekerend goedje! Onbestaanbaar. Hier is slechts buskruit tegen opgewassen of in dit geval: kokend water. Gehoornde klaverzuring staat op de rode lijst en wordt als een bedreigde soort beschouwd. In onze omgeving is daar geen sprake van. Gehoornde klaverzuring is Echt Weesper Onkruid.