Stijlvol blauw, prettig bescheiden en toch een zeer opvallende verschijning. De boot 'De Vuurlinie' werd vrijdag gedoopt.
Stijlvol blauw, prettig bescheiden en toch een zeer opvallende verschijning. De boot 'De Vuurlinie' werd vrijdag gedoopt. Foto: André Verheul

'De Vuurlinie' vaart elke week

WEESP - Kijk niet gek op als er een huis voorbij vaart over de Vecht. Vrijdag werd 'De Vuurlinie' gedoopt, een varende replica van een vuurliniehuis zoals die staan langs de Utrechtseweg. 'De Vuurlinie' vaart elke dinsdag en zaterdag van het centrum naar Fort Uitermeer en terug à € 7,50 per tochtje.

door André Verheul

'De Vuurlinie' is gebouwd door een legertje vrijwilligers onder de bezielende leiding van Arnold Kruidenberg en Ronald Willemsen, keurig volgens de bouwtekening van Dick van Maanen. Meer dan 25 Weesper bedrijven leverden de benodigde materialen bij wijze van sponsoring. Het resultaat is werkelijk schitterend. Geen schreeuwend promotiehuis, waar sommigen bang voor waren, maar een prettig bescheiden verschijning in stijlvol ingetogen blauw. En toch valt de boot op. Varend zeker, maar ook in afgemeerde staat is het een eyecatcher. Zaterdag, tijdens Weesp Gastvrij, kon iedereen dat zien in de Kom van Weesp.
De avond daarvoor paste 'De Vuurlinie' perfect aan de steiger van 't Helletje, waar Cor van der Poel de boot doopte. Hij wenste 'De Vuurlinie' een behouden vaart en smeet er een fles Wispe tegenaan. "Fantastisch, hoeveel positieve mensen hier aan hebben meegewerkt", sprak hij.

Fort Uitermeer
Dezelfde steiger bij het café aan de Stationsweg is het vertrekpunt van de vaartochtjes over de Vecht. 'De Vuurlinie' vaart vanaf 9 juli elke dinsdag om 10.00 uur en elke zaterdag om 10.00 uur en 14.00 uur af richting Fort Uitermeer. Na een rondleiding en een kopje koffie bij het fort, wordt de terugreis aanvaard. Uit en thuis in twee uur, 7,50 per persoon, vooraf aanmelden is niet nodig, minimale bezetting 2 personen.

'Het is een boot voor heel Weesp'

Verder zullen we 'De Vuurlinie' tegenkomen als varend promotiehuis voor Weesp tijdens evenementen in de regio, als er tenminste water in de buurt is. Aan boord is allerlei informatie over wonen, werken en recreëren in de Vechtstad. Daarnaast kan de boot worden gehuurd door bedrijven en particulieren. Voor vergaderingen en bijeenkomsten of als watertaxi, veel is mogelijk. "Het is een boot voor heel Weesp", zegt André Wierper van Weesp Marketing, de initiatiefnemer van de boot.

Het interieur is eenvoudig en slim ingedeeld, uitgevoerd in hout en metaal. "Een beetje een industriële stijl", zegt Ronald Willemsen, ook van Weesp Marketing. "Dat heeft ook te maken met de vaarbaarheid. Want het komt over als een huiskamer, maar het blijft wel een boot waarmee we moeten kunnen varen. En ik moet zeggen: hij vaart uitstekend. Dat is wonderwel goed gelukt."

Tap
Het keukentje, de bar eigenlijk, heeft een Wispe-tap. "Dat past zo goed bij Weesp, dat wilden we graag aan boord hebben", vertelt Ronald. Het varende huisje heeft zelfs een meevarend tuintje. Met kunstgras. "Heel praktisch, hoeven we niet te maaien."