Wethouder Tuning, schaapherder Marijke Dirkson en hond Moss begeleiden de schapen naar de volgende schans.
Wethouder Tuning, schaapherder Marijke Dirkson en hond Moss begeleiden de schapen naar de volgende schans. Foto: Ruth van Kessel

Schapen verhuizen van schans naar schans

WEESP - Geen alledaags gezicht in Weesp: 150 schapen trokken maandagmorgen over de Lange Vechtbrug, via de Hoogstraat, van de Nieuwe Achtkant naar de Rooseboomschans. Verhuizing geslaagd. Vandaag trekken ze weer een schansje verder.

door Ruth van Kessel

"Links, Moss. Nu rechts! " Schaapherder Marijke Dirkson geeft duidelijke commando's aan de 9-jarige bordercollie Moss. Laag over de grond scheert de hond van links naar rechts en waar hij opduikt schieten de schapen de andere kant op. De dieren houden de vaart erin. Daartussenin loopt wethouder Tuning met ferme pas met zijn gemeentelijke gevolg. De smalle opgang bij de Roosenboomschans doet de kudde inschikken, de rust keert weer als de schapen het groene gras zien. Hier blijven ze twee dagen fijn grazen.

Ecologisch grazen
De Nieuwe Achtkant ligt er wat verslagen bij. Wat opvalt is het verschil in kaalslag tussen de verschillende vakken. Op het ene stuk staat geen sprietje gras meer overeind, op het andere zie je tussen de kale stukken nog hoge distels en brandnetels uitsteken. Andere delen lijken overgeslagen. Schapenmest ligt her en der verspreid, maar niet op de looppaden, zo verzekert schaapherder Marijke. Bij het uitzetten van de graasvakken met behulp van flexibele hekken heeft ze daar zorgvuldig op gelet. Ze legt uit hoe het begrazen gaat: "Op de Nieuwe Achtkant overheerste het ruige groen. Op de vruchtbare klei zijn vegetatie, brandnetels en distels pijlsnel omhoog gegroeid, waardoor er dicht aan de grond geen licht meer bijkwam en andere soorten geen kans kregen. Doordat er nu ruimte is kan dat wel en krijgen de - door de wind, insecten en schapen - meegevoerde zaden de kans om aan te slaan. Toch is het niet goed om alles in een keer maximaal te begrazen. Je moet het leven dat er is op de schansen de kans geven om zich te voeden, te verstoppen en zich voort te planten tussen het groen dat achterblijft. Daarom laat ik hele stukken staan." Het beste is om in april met de eerste begrazing te beginnen, dan kom je in lager gras. En dan om de acht weken weer tot de laatste keer in oktober. "Dan begint de winterrust. Omdat we in Weesp nu pas beginnen hebben we een achterstand en duurt het langer voordat je de diversiteit terug ziet komen."

1 zwart schaap
Een schaapherder heeft de zorg voor het te begrazen gebied, maar gaat natuurlijk ook over het welzijn van de schapen in haar kudde. Hoe zielig is het voor de dieren om zo van hot naar her te gaan? Marijke lacht: " Reken maar dat ze blij zijn met een vers stuk grond met lekker groen. Maar het klopt, zou je ze hun gang laten gaan dan zouden de schapen zelf het verse jonge gras kiezen. Maar daar komen ze niet voor. Wel zorg ik als herder dat ze voldoende variatie krijgen. Ze kunnen goed tegen brandnetels, maar zou ik ze dat dagen achter elkaar laten eten dan denken zij ook: bekijk het maar. Zoals bij elk levend wezen is variatie het beste, en dat kien ik voor ze uit. Ik sta hier in Weesp met de ruige vegetatie ook bewust met onze kudde Kempische heideschapen. Die zijn niet zo kieskeurig. Last van de brandnetels hebben ze dus niet en ze kunnen ook de giftige berenklauw aan. Maar dat mogen ze van mij maar heel even eten, anders zie je toch dat ze wat last krijgen rond hun bekkies."

Nog een vraag: Waarom zit er een zwart schaap tussen de 149 witte? Marijke: "Dan leren ze goed om te gaan met tegengesteldheid, zo gaat het verhaal. Maar dat is natuurlijk onzin. Vanwege hun geschiedenis, dit zijn afstammelingen van de 25ste generatie, is er wat zwart tussengekomen. Dat vinden wij veel te leuk, dus die mogen gewoon meekomen." Nog eentje dan...hoe oud wordt een schaap? "Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, maar rond hun achtste levensjaar gaan ze hun tanden verliezen. Dan halen wij ze uit de kudde en de echte leukerds houden we thuis voor ons plezier." Als er dan toch wat nadeligs te bedenken is dan zou het de poep zijn, die de schapen vrolijk achterlaten. Marijke: "Dat is zo, maar afhankelijk van het weer verdwijnt dat wel weer na een week. Daarbij is het gezonde schapenmest, en wordt de grond er alleen maar vruchtbaarder van."
Wethouder Tuning is zichtbaar in zijn nopjes: "Ik krijg alleen maar goede reacties. Ik geloof echt dat Weesp er goed aan heeft gedaan dit door te zetten." Woensdag gaan de schapen naar de Draaiersschans. Dan is het hele gebied rond De Vest aan de beurt.

'Deze schapen lusten ook brandnetels, distels en bereklauwen'