Het team van JUMO in hun gerenoveerde pand aan de Rijnkade
Het team van JUMO in hun gerenoveerde pand aan de Rijnkade Foto: Brian Elings

JUMO: 40 jaar technologisch vakmanschap aan de Rijnkade

WEESP – JUMO viert feest. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat het Duitse bedrijf in meet -en regeltechniek in Weesp aan de Rijnkade haar Nederlandse vestiging opende. Sindsdien groeide JUMO Nederland uit van vijf naar dertig medewerkers en verspreidt het haar technische oplossingen door heel Nederland en België.

door Ruth van Kessel

"Het was een best feestje", zo blikt vestigingsdirecteur Steven de Graaf terug op het jubileumfeest op 1 juni. De directie uit Duitsland was over, het Weesper Kookers.nl zorgde voor de catering en trots op het bedrijf overheerste de sfeer. De Graaf geniet nog na: "Het is ook niet niks wat we hier met z'n allen hebben neergezet. We hebben een prachtige productieafdeling waar we temperatuursensoren handmatig assembleren in nauw overleg met onze klanten. Dat zijn veelal machine- en procesinstallatiebedrijven. Met hen kijken we wat de beste oplossing is voor hun installaties, waarbij meet- en regelapparatuur onmisbaar zijn. Voor veel van deze klanten houden we voorraad van de voor hun specifieke apparatuur, zodat ze nooit lang onthand zijn."

Rijnkade
Het was Moritz Juchheim die in 1948 in Fulda, dicht tegen de vroegere Oost-Duitse grens, zijn eerste fabriekje begon en het bedrijf zijn naam gaf. Inmiddels is de 3e generatie ook toegetreden in het familiebedrijf, dat industriële elektronica om temperatuur, druk en vocht te meten, te regelen en te analyseren. produceert en ontwikkelt. Robots en draadloos deden ook hun entree en anno 2016 heeft het bedrijf wereldwijd 24 vestigingen en werken er 2200 werknemers. Een Nederlandse vestiging kwam in beeld toen vertegenwoordiger Walter Zoeters bedacht dat het lonend zou zijn om direct vanuit Nederland de Nederlandse markt te bedienen: hij begon in 1976 met JUMO Nederland vanuit een woonhuis aan de Nooitgedacht in Muiden. De Graaf: "Samen met Klaas Bark is JUMO in 1980 naar de Rijnkade verhuist waar mooie units vrij kwamen. Prima voor ons, en toen we verder groeiden hebben we het buurpand erbij gekocht."

Het rumoer rond de herontwikkeling van de Rijnkade heeft het bedrijf uiteindelijk naast zich neergelegd. De Graaf: "Het is zeker wel tien jaar aan de gang. Weesp wilde dan weer wel en dan weer niet ons pand kopen. Daarom hebben wij lang niet geïnvesteerd in ons pand, want waarom zou je als je eruit moet? We hebben rondgekeken naar andere locaties, ook buiten Weesp, maar toen we niets meer hoorden van alle plannen hebben we twee jaar geleden besloten om toch grootschalig te renoveren." Het resultaat mag er zijn: een prachtige entreehal en een eigentijdse kantoortuin. "Zo'n rumoer doet geen goed: het kost een bedrijf geld en tijd en het jaagt bedrijven weg uit Weesp. Daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan, lijkt mij."

Technologische kennis
Voor wie een technologisch vak ambieert is JUMO het paradijs. Zoveel vakkennis op de vierkante meter, je zou denken dat het bedrijf als erkend leerbedrijf overstroomt wordt met opleidingsaanvragen. Vestigingsdirecteur De Graaf kwam zelf ook 28 jaar geleden als stagiaire MTS electronica binnen, maar geeft toe dat het aantrekken van stagiaires pas de laatste vijf jaar weer toeneemt: "De communicatie tussen bedrijven en scholen kan echt veel beter. Dat is voor alle partijen goed. Wat ons betreft: medewerkers met technisch inzicht zijn goud waard, die leiden we graag zelf verder op."

'Bedrijven en scholen moeten veel beter met elkaar communiceren'