Kitty Jong:
Kitty Jong: "Waar blijft het effect van de toename van de oudere werkloze?"

'Bijstand zit heel anders'

WEESP - Wat te kort door de bocht, zo tikte ze vorige week de PvdA-wethouder Joop Overmars (financiƫn) op de vingers: zijn conclusie dat de toename van bijstandsgerechtigden in Weesp vooral te wijten is aan een toename van statushouders en vluchtelingen in Weesp gaat raadslid Kitty Jong (PvdA) te ver: waar blijft het effect van de toename van de langdurige, oudere werkloze in dit verhaal?

door Ruth van Kessel

Bij de bespreking van de Kadernota 2017 in de commissie Algemene Zaken vorige week woensdag, stelde Jong, in het dagelijks leven vicevoorzitter FNV Overheid, kritische vragen aan wethouder Joop Overmars. In de formulering van de oorzaken die ten grondslag zouden liggen aan de stijging van het aantal bijstandsgerechtigden in Weesp en die dus direct een aanspraak doen op de Weesper portemonnee, werd volgens het raadslid een te eenzijdig beeld geschetst. Jong: "Er zijn ook andere oorzaken die de stijging van bijstandsgerechtigden bewerkstelligen." Ze kreeg daarbij bijval van andere partijen in de gemeenteraad.

Wat was uw punt?
"Ik vond de conclusie dat statushouders de stijging van bijstandsgerechtigden veroorzaken te eenzijdig en bovendien niet realistisch. Landelijk zitten er van de statushouders 60% in de bijstand en zijn de overige 40% gewoon aan het werk. Daarbij hebben we in Weesp slechts enkele tientallen statushouders, dus om die de schuld te geven van de stijging van de mensen met een bijstandsuitkering schetst een verkeerd beeld. En dat is niet wenselijk gezien de gevoeligheid van de acceptatie van deze groep."

Want waar ging volgens u de wethouder aan voorbij?
"Aan het effect van het na-ijlen van de crisis op oudere werklozen. In de crisis is een grote groep ouderen, veelal 55-plussers, hun baan kwijtgeraakt. Deze groep ontving drie jaar lang een werkloosheidsuitkering, die nu afloopt en waardoor je landelijk deze groep in de bijstand terecht ziet komen. In Weesp is dat niet anders. Ook al lijkt het economisch beter te gaan, de 55-plusser komt nog steeds moeilijk aan het werk en drukt dus zo op de gemeentekas. Daarnaast faalt het participatiebeleid landelijk en helaas blijft het ook in Weesp nog steeds moeilijk voor mensen met een arbeidshandicap een geschikte baan te vinden. Deze groep zie je dus ook nog steeds terug in de getallen."

En nu?
"De wethouder heeft toegezegd om nog voor de zomer een deelmonitor participatiewet te verstrekken, die de huidige stand van zaken in Weesp moet weergeven. Na de zomer kunnen we het er dan met elkaar over hebben en zoeken naar oplossingen. Ik ben er blij mee, want hiermee houd je ook de verplichte sollicitatie tegen het licht."

'Verplicht solliciteren is voor een bepaalde groep werklozen niet zinvol'

Wat is er mis aan de sollicitatieplicht?
"
Voor een bepaalde categorie oudere werklozen werkt het verplicht solliciteren alleen maar frustrerend. Misschien moet je voor hen een andere weg vinden om zinvol te participeren in de maatschappij. Daarbij denk ik aan vrijwilligerswerk of participeren in projecten. Ik vind dat je je als samenleving erbij moet neerleggen dat voor een bepaalde categorie geen werk te vinden is."

Verder wel tevreden met de kadernota?
"Ik vind het fijn dat de kadernota vooral over beleid gaat. Overall kunnen we er ons in vinden. Alleen mist de PvdA het thema armoede in de kadernota, daar willen wij graag aandacht voor."

Wethouder
In reactie laat wethouder Joop Overmars weten dat het aantal ouderen in de bijstand naar verwachting niet zal toenemen omdat de economie aantrekt. Aan de andere kant zal het aantal statushouders in Weesp de komende periode wel toenemen, en dat de gemeenteraad daar rekening mee moet houden.