Annerieke Kroeze en Richard Marcks: 'De kinderen zijn de volwassenen van de toekomst.'
Annerieke Kroeze en Richard Marcks: 'De kinderen zijn de volwassenen van de toekomst.' Foto: Melanie Seuren

Vechtstede wil met zonnepanelen toekomstige generatie iets meegeven

WEESP - Het Vechtstede College wil haar leerlingen meer meegeven op het gebied van duurzaamheid en is daarom een nieuw project gestart. Over een paar weken zullen er 222 zonnepanelen op het dak van de school geplaatst worden. Het project wordt geleid door plaatsvervangend rectrix Annerieke Kroeze en de hoofdconciƫrge van de school, Richard Marcks.

door Melanie Seuren

"Je ziet het steeds meer scholen doen. Ook wij vinden dat duurzaamheid heel erg belangrijk is", aldus Annerieke Kroeze. "We willen onze leerlingen iets meer meegeven over duurzaamheid en hoe ze met het milieu omgaan, en daar horen ook zonnepanelen bij."

Het hele project is een forse investering, maar uit een haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat de school naar verwachting over vijftien jaar rendement uit de zonnepanelen zal behalen. Maar vanaf het moment dat de panelen aangesloten worden zullen ze natuurlijk al veel opleveren voor de school en het milieu. Het Vechtstede heeft zelf het initiatief genomen en besloten de panelen te plaatsen. Het project is opgezet voor verschillende doeleinden, vertelt de plaatsvervangend rectrix: "Het gaat natuurlijk vooral om ons energieverbruik, maar daarnaast willen we dit ook doen om de leerlingen bewuster te maken van het milieu. Er komt een groot scherm bij de ingang te hangen waarop te zien is hoeveel we al bespaard hebben aan energie. Hierdoor wordt het ook inzichtelijk gemaakt voor de leerlingen. Ook krijgen we te zien welke panelen het meeste opleveren ten opzichte van de andere panelen. Deze gegevens kunnen toegepast worden bij allerlei vakken, waardoor leerlingen er zelf ook veel mee bezig kunnen zijn. Ook zijn er enkele minizonnepanelen beschikbaar die gebruikt zullen worden om in onze lessen aandacht te geven aan dit project."

Richard Marcks: "De kinderen die wij hier op school hebben, zijn de volwassenen van de toekomst. Wij willen ze meegeven hoe belangrijk een goede leefomgeving is."

De school is flink aan het groeien - er liggen al plannen bij de gemeente voor een verbouwing - en er is een aanvraag gedaan voor noodlokalen. Ook wordt er volgend jaar een tienuursrooster ingezet om de leerlingen zo veel mogelijk ruimte te geven.

Midden in de school is straks de opbrengst te lezen

Een opgeruimde school
"Bij zonnepanelen houdt het natuurlijk niet op. Een schone school is niet alleen duurzaam en biologisch. Bij milieu hoort wat mij betreft ook gewoon een opgeruimde school. We willen de leefomgeving van de leerlingen zo fijn mogelijk maken en dat willen we samen met de leerlingen doen. Een verbouwing die het probleem van een overvolle school moet oplossen, is niet een-twee-drie geregeld, maar in de tussentijd kan er natuurlijk veel gedaan worden. Het begint al bij de troep achter je opruimen in de aula, dat zijn dingen die we met elkaar moeten doen. De zonnepanelen zijn iets wat wij als school kunnen doen, maar dat neemt niet weg dat de rest van de mensen hier op school een verantwoordelijkheid heeft om het zo aangenaam mogelijk te maken", aldus Annerieke Kroeze.

Drie weken
75 procent van het dak van de gymzaal en de zuidzijde van de school zelf worden voorzien van zonnepanelen. Er wordt druk gewerkt aan de plaatsing en installatie van de zonnepanelen door het bedrijf SolarPartner uit Bussum. Over ongeveer drie weken moet het project afgerond zijn.