Nu moet de weg een half jaar inklinken.
Nu moet de weg een half jaar inklinken. Foto: Ruth van Kessel

Traject Aetsveld-Loodijk duikt bijna rustfase in

WEESP - Bergen zand verrijzen langs de weg bij de Vechtbrug en het landschap wordt steeds desolater. Een volgende fase in de herconstructie van de N236 tussen Aetsveld en de Loodijk nadert haar voltooiing: de sloot naast de weg is gedempt en er wordt volop zand gestort voor de nieuwe parallelweg.

door Ruth van Kessel

Tot de bouwvak zijn de zandtransporten goed zichtbaar. Vrachtwagens rijden af en aan over de N236. Als het zand gestort is, volgt een relatief lange periode van rust totdat de grond voldoende is ingeklinkt voor het gewicht van de aan te leggen weg. Dat zal pas begin 2017 aan de orde zijn. De nieuwe weg wordt straks een stuk breder, wat de veiligheid ten goede moet komen.

Dikke laag
Het zand laat de grond inklinken ter voorbereiding van het asfalt dat begin 2017 wordt aangebracht. Wie goed kijkt ziet onder de dikke laag bruine grond nog net het witte zand. Op deze witte laag komt het asfalt. De aarde, die nu meehelpt het gewicht te verzwaren, wordt na gedane arbeid gebruikt voor het verbreden van de berm tussen het fietspad en de rijbaan. Op sommige plekken - zeker als je dichter bij de brug komt - torent de laag grond boven alles uit. Op die plekken is de grond eronder slapper en dat vraagt om meer inklink-gewicht.
Nieuwe Vechtbrug
De nieuwe Vechtbrug komt naast de oude te liggen. Hiermee worden stremmingen in het verkeer voorkomen tijdens de bouwfase. De brug wordt in delen op andere locaties gefabriceerd en wordt te zijner tijd in delen naar de nieuwe plek gebracht. Het transport van de brugdelen zal als het mogelijk is via het water plaatsvinden. Eenmaal ter plekke -naast de oude brug - wordt de nieuwe brug dan afgemonteerd en afgewerkt.

Rotondes
In het traject N236 Aetsveld-Loodijk worden drie nieuwe rotondes aangelegd: een ter hoogte van de huidige kruising tussen de N236, de Utrechtseweg en de Klompweg (richting Weesp en Nigtevecht), een ter hoogte van de kruising met de Dammerweg en de derde op de plek van de kruising van de N236 met de 's-Gravelandseweg, ter hoogte van Fort Uitermeer. Dit allemaal om de verkeersveiligheid te vergroten. Pas medio 2017 zal er op dit traject sprake zijn van drie keer een weekendwegafsluiting om de wegen goed op de rotondes en de Vechtbrug aan te laten sluiten. Het hele project moet begin 2018 af zijn. Daarna schuift het werk op en wordt de weg richting Bussum aangepakt.

Weesp - Driemond
De andere kant op tussen Weesp en Driemond en 't Gein is het wel raak met wegafsluitingen: afgelopen weekend en komend weekend van 8-11 juli is de N236 gesloten voor autoverkeer tussen vrijdag 20.00 uur en maandag 06.00 uur.

Afbeelding