Marco de Vries met zijn kleinzoon.
Marco de Vries met zijn kleinzoon.

'Ik heb het recht om te weten wie mijn echte vader is'

WEESP - Marco de Vries (45) kreeg eind vorig jaar te horen dat de man die hem heeft grootgebracht niet zijn biologische vader is. Dat hakte er begrijpelijkerwijs behoorlijk in. Minstens zo erg vindt hij het "dat half Driemond het blijkbaar wist, behalve ik". Marco zoekt nu zijn echte vader.

door Marieke van Veen

Het was een tante die Marco op de hoogte bracht. "Ik heb natuurlijk meteen aan mijn moeder gevraagd hoe het zit, maar ze kan of wil er vrijwel niet over praten. Ik weet dus maar heel weinig, maar ik denk dat er mensen in Weesp zijn die meer weten. Daarom heb ik op Facebook een oproep geplaatst die al 450 keer is gedeeld. Maar echt nieuwe informatie heeft het me nog niet opgeleverd. Hopelijk kunnen lezers van het WeesperNieuws me helpen?"

Gastarbeider
Wat weet Marco wel? "Mijn moeder, Netty van Arnhem, is opgegroeid in de Burgemeester Bletzstraat in Driemond. Ze werkte bij de Unic in Weesp, tegenwoordig Blokker. Rond 1969/1970 kreeg ze omgang met een gastarbeider van vermoedelijk Frans-Algerijnse afkomst, die als lasser werkte aan de gasleidingen in Weesp. Ik heb begrepen dat deze gastarbeiders verbleven in barakken in de polder achter het benzinestation langs de Provincialeweg."

Vader onbekend
Netty raakte zwanger en beviel op 26 oktober 1970 in het ziekenhuis van Marco. "Op de geboorteakte staat 'vader onbekend'. De eerste drie jaar van mijn leven blijken we bij mijn opa en oma te hebben gewoond. Toen trouwde mijn moeder met Joop de Vries. Hij erkende mij als zijn kind en heeft mij op het Zandpad als zijn zoon opgevoed. Ik had liever de waarheid geweten. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe moeilijker het wordt om aan informatie te komen."

Contact verbroken
Herinneringen vervagen en sommige mensen die meer zouden kunnen weten, zijn inmiddels overleden. Marco's moeder zegt weinig te weten en wil er ook liever niet over praten. Dat heeft tot hevige ruzies geleid. Marco en Netty hebben elkaar al in geen maanden gesproken. "Ze heeft gezegd dat ze me wil helpen, maar zo voelt het niet. Ik voel me erg in de steek gelaten. Ik wil pas weer contact met haar als ze bereid is mijn vragen te beantwoorden. Ik heb er recht op om te weten wie mijn vader is: dat heeft elk kind."

'Ik wil voor mezelf weten dat ik er alles aan gedaan heb'

'Iedereen wist het'
Marco heeft in Driemond en Weesp rondgevraagd en wat hij te horen kreeg bevestigde het weinige dat hij al via zijn tante wist. "Niemand weet precies hoe het zat, maar ze bleken er allemaal wel van op de hoogte dat Joop mijn vader niet is. 'Maar wist jij dat dan echt niet, Marco?', wordt me nu steeds gevraagd. Nee dus. Er zijn zo veel momenten geweest dat mijn moeder en Joop me de waarheid hadden kunnen vertellen. Toen ik achttien werd of toen ik vorig jaar trouwde en hen liet weten dat mijn verloofde mijn achternaam wilde... Wat mijn echte achternaam dus helemaal niet is. Dat steekt echt ontzettend. Ik werd als kind weleens uitgescholden voor kut-buitenlander, maar ik begreep nooit waarom."

'Ik heb alles verteld'
Moeder Netty de Vries reageert enigszins mat op de zoektocht van Marco: "Ik denk niet dat deze oproep echt iets oplevert. Ik heb Marco alles verteld wat ik weet, meer is er gewoon niet. Ik snap dat het voor hem moeilijk is om dat te accepteren, dat heeft tijd nodig. Ik hoop dat er op een dag weer contact mogelijk is."

Tips welkom
Toen Marco eind vorig jaar de waarheid hoorde, werd de grond onder zijn voeten vandaan geslagen. "Ik kwam in de ziektewet en belandde bij een psycholoog. Inmiddels krabbel ik overeind. Maar om dit echt te kunnen verwerken, moet ik meer weten over mijn biologische vader. In mijn wanhoop heb ik me zelfs tot een paragnost gewend, terwijl ik daar eigenlijk niets mee heb. Die vertelde me dat mijn biologische vader met één been in het graf staat. Als dat waar is, moet ik snel zijn. Mocht het allemaal tot niets leiden, dan geef ik het op een gegeven moment heus wel op. Deze spanningen trekken namelijk ook een zware wissel op mijn gezin. Maar eerst wil ik er alles aan gedaan hebben."
Wie meer weet kan mailen naar
redactie@weespernieuws.nl.