De Stichting Leefbaarheid ervaart de uitdaging van de Tovertafel en is enthousiast.
De Stichting Leefbaarheid ervaart de uitdaging van de Tovertafel en is enthousiast. Foto: Ruth van Kessel

Tovertafel is voor iedereen leuk

WEESP - Virtueel achter een lieveheersbeestje aangaan, vissen verjagen of een balletje overslaan: de Tovertafel daagt mensen uit. Donderdag nam De Hogeweyk de Tovertafel als hun nieuwste aanwinst voor bewoners officieel in gebruik. De Stichting Leefbaarheid Weesp, Muiden en Muiderberg is de gulle gever van dit interactieve spel, dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met dementie en autisme.

door Ruth van Kessel

Met de Tovertafel beoogt De Hogeweyk dementerenden te activeren. De vriendelijke vlinders nodigen uit om zich te laten vangen of te laten zitten op de hand. Woord- en rijmspelletjes dagen mensen uit om het goede antwoord te geven. De Tovertafel heeft een prominente plek in het café van De Hogeweyk. Locatiemanager Sophie Houtzager: "De spelletjes die met de Tovertafel gespeeld kunnen worden, maakt mensen alerter en socialer en brengt ze letterlijk en figuurlijk in beweging. Soms is een gesprek met iemand die dementeert niet meer mogelijk, maar als je dan samen met de Tovertafel aan de slag gaat, maak je onverwacht contact. Dat is waarom wij de Tovertafel toegankelijk willen houden voor iedereen: voor onze bewoners, maar ook voor hun bezoek."

Toeval
Het was fysiotherapeute Pauline Hulsman van Vivium die samen met collega's de wens voor een Tovertafel in De Hogeweyk uitsprak. Met name de laagdrempelige manier waarmee de spelletjes bewoners uitnodigen om in beweging te komen past goed in de visie van het beweegteam van De Hogeweyk. Het enorme bedrag van de aanschaf - zo'n 5.000 euro - was een fikse hobbel die genomen moest worden. Hulsman kan nog niet geloven dat de Tovertafel nu staat te pronken in het café. Hulsman: "We waren echt aan het puzzelen met ons budget toen de locatiemanager naar ons toekwam: 'Je raadt nooit welk aanbod ik net telefonisch heb gekregen: De Stichting Leefbaarheid Weesp, Muiden en Muiderberg biedt ons een Tovertafel aan. Zomaar, voor niets', vertelde ze opgetogen. De stichting had zelf bedacht hoe fijn dit voor onze bewoners zou zijn, hoe was dit mogelijk! Het voelt echt als een geschenk uit de hemel. We zijn er zo blij mee en verwachten er veel van."

Ook de voorzitter van de Stichting Leefbaarheid, Egbert Vittali, is zichtbaar in zijn nopjes. Van dichtbij maakte hij het effect mee van de Tovertafel op zijn dementerende schoonmoeder. In een verzorgingscentrum in Amersfoort speelt zij met regelmaat met de Tovertafel. Vittali: "Ik heb mijn schoonmoeder in een socialer en alerter mens zien veranderen. Dat het instrument een beperkt aantal spelletjes tot haar beschikking heeft maakt niets uit. Voor haar is het elke keer weer nieuw, alsof ze het voor de eerste keer meemaakt. Het maakt haar vrolijker en het effect werkt lang door. Dat gunde ik ook de bewoners van De Hogeweyk." Zijn schoonmoeder lijkt de passiviteitsspiraal, een van de kenmerken van dementie, te hebben doorbroken. Vittali: "Ze speelt nu ook weer gewone spelletjes. Je merkt dat door de Tovertafel haar brein in beweging is gebracht. Ze zegt weer dingen die ik jaren niet meer uit haar mond heb gehoord." De stichting schenkt zo'n zelfde Tovertafel straks - na afronding van de renovatie - ook aan verzorgingshuis De Florisberg in Muiderberg.

Kapitaaltje
De Stichting Leefbaarheid werd tien jaar geleden opgericht toen de drie woningbouwverenigingen Algemene Woningbouw, Samen Bouwen en Ons Belang uit Weesp, Muiden en Muiderberg plaatsmaakten voor de toenmalige De Woningbouw. Het kapitaaltje dat door de leden in de jaren bijeen was gebracht werd gelabeld in de stichting. Vittali: "Wij beheren dit geld en mogen het uitgeven naar eigen inzicht, zolang het de gemeenschappen van Weesp, Muiden en Muiderberg ten goede komt." In haar tienjarig bestaan heeft de Stichting Leefbaarheid al veel goede dingen gedaan, zoals onlangs de financiering van een nieuw speeltoestel bij speeltuin Don Bosco. De overige leden van de stichting zijn Gerard van Deelen, Ad Marijnissen, Pim van Vieren en Sigrid de Nijs.