Cora (in rode jas) duikt met de familie van Ans Lancker in de historie van Weesp.
Cora (in rode jas) duikt met de familie van Ans Lancker in de historie van Weesp.

'De kinderen vertel ik altijd over het weggelopen jongetje in de kerker'

WEESP - 'Vanuit liefde voor Weesp', luidt het antwoord als je Cora Sloot vraag naar het waarom achter haar Welkom in Weesp Rondleidingen. Ze heeft er inmiddels een aantal achter de rug. De ene keer met een flinke groep, de andere keer met een enkel stel, maar het is hoe dan ook altijd leuk en leerzaam.

door Marieke van Veen

Zes jaar lang is Sloot gids geweest bij het Muiderslot, waar ze ook de kinderrondleidingen deed. Ook werkt ze al 9 jaar bij VVV Weesp: eerst in de winkel aan de Hoogstraat, tegenwoordig in de VVV-shop-in-shop in de boekhandel.

Jongetje in de kerker
De Weespse startte in april 2015 met Mooi Weesp. "Ik liep al langer met het idee rond. Toen kwam 'opeens' mijn 50ste verjaardag angstig snel dichtbij. Tja, dan ben je toch wel over de helft. Ik dacht: als ik het écht wil moet ik het nu doen, anders komt het er misschien nooit meer van." Sloot wist vanwege haar vrijwilligerswerk al veel over Weesp, maar is voor het samenstellen van de wandelingen, excursies en rondleidingen flink de boeken en archieven ingedoken. "De groepen zijn soms heel divers, met deelnemers van alle leeftijden. Het moet wel voor iedereen interessant zijn. De kinderen vertel ik over de grootste Weesper Mop ter wereld die in het Guinness Book of Records staat. Ook de geschiedenis van het Weesper weeshuis en het verhaal over een 12-jarig jongetje dat van huis was weggelopen en daarom een paar uur in de kerker van het stadhuis werd opgesloten, spreekt bij kinderen tot de verbeelding."

Verjaardagswandeling
"Aan volwassenen vertel ik graag over de struikelstenen en de geloof-hoop-en-liefde-huisjes aan de Van Dosthagestraat. Ach, er is zo veel om te vertellen en om te laten zien." Er zijn verschillende soorten rondleidingen, leuk voor zowel nieuwkomers als voor mensen die hier al jaren wonen. Ans Lancker schakelde Sloot in ter ere van de viering van haar 56ste verjaardag op zondag 19 juni. Samen met haar kinderen en kleinkinderen leerde ze de stad waar ze al 24 jaar woont nog beter kennen: "Ik wilde de wandeling maken omdat ik eigenlijk maar weinig van de geschiedenis van Weesp wist. Ik werk in Amsterdam, dus ben daar ook meer op gericht." Wat Lancker aansprak is de combinatie van verhalen over de rijke geschiedenis van Weesp met de creatieve speurtocht voor de kinderen binnen het gezelschap. Ze kijkt met plezier terug op de middag: "Wat me het meest heeft verrast is het bijzondere porseleinverleden van Weesp. En dat het water hier vroeger zo vervuild was dat iedereen bier dronk - zelfs kinderen."

Zomerprogramma
De eerstvolgende kinderrondleiding is woensdag 20 juli en is meer een speurtocht met schat zoeken dan een traditionele rondleiding. Het hoogtepunt van de middag is altijd het moment dat de schatkist gevonden wordt en opengaat. Op zaterdag 20 augustus is er een Welkom in Weesp Rondleiding, een afwisselende stadswandeling vol weetjes, een stukje geschiedenis en een kort bezoek aan één of meer monumenten. En op zondag 28 augustus is er een excursie waarbij de stadswandeling wordt gecombineerd met een vaartocht over de Vecht. Ondertussen werkt Sloot aan een vierde optie: een rondleiding in combinatie met een bezoek aan het Weesper Automatenkabinet, dat voor groepen nog wel open is, maar dit is nog niet rond. Voor meer informatie: mooiweesp.nl.

'Wat me is bijgebleven? Dat iedereen bier dronk, ook de kinderen'