Hier mag straks weer tot zes hoog worden gebouwd. Dat is slechts twee etages minder dan de inmiddels gesloopte Kostverlorenflat.
Hier mag straks weer tot zes hoog worden gebouwd. Dat is slechts twee etages minder dan de inmiddels gesloopte Kostverlorenflat. Foto: Christian Pfeiffer

400 extra sociale huizen, maar hoe en waar?

WEESP - Twee belangrijke besluiten op woongebied de afgelopen week: de gemeenteraad ging akkoord met de nieuwe Woonvisie waarin de ambities voor de komende jaren staan en gaf ook groen licht voor de ontwikkeling van een nieuwe 'Kostverlorenflat'. De twee zijn nauw met elkaar verbonden.

door Christian Pfeiffer

In de Woonvisie, het kindje van coalitiepartijen WSP, GroenLinks en PvdA, staan een paar opvallende zaken. Zo schrijven ze dat er de komende jaren 400 nieuwe sociale huur- en koopwoningen moeten komen, ze energieneutraal moeten zijn en er jongerenwoningen op de plek van de Jan Woudsmaschool moeten komen.

Dat het de coalitie menens is blijkt wel uit de eisen die zij nu stellen aan de bouwplannen op de plek van de voormalige Kostverlorenflat naast winkelcentrum Hogeweij. Eigenaar Ymere wilde de vrije hand, maar krijgt die niet. De kaders die de raad stelt: maximaal zes bouwlagen met 50 procent sociale huurwoningen die het liefst op ouderen zijn gericht. De oppositiepartijen VVD, CDA, D66 en DSB vinden dit nog veel te vrijblijvend. Ze stellen dat Ymere nog steeds te veel zelf mag invullen. "Het is in principe nog steeds een carte blanche", klonk het. Overigens: zes etages, dat zijn er slechts twee minder dan in de oude Kostverlorenflat, inmiddels gesloopt.

De oppositie heeft ook veel kritiek op de Woonvisie. Zo wijzen ze erop dat de coalitiepartijen WSP, GroenLinks en PvdA dat van die 400 sociale woningen nu wel mooi kunnen rondbazuinen, maar wie gaat ze bouwen en waar? De coalitie stelt de nieuwe wijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder voor, maar alle afspraken daarover zijn in cement gegoten. De projectontwikkelaars laten weten dat zij afwachten en nog niet vooruit willen lopen op eventuele herziening van de deal. Logisch. Om de projectontwikkelaars in beweging te krijgen, zal de gemeente iets te bieden moeten hebben.

Aetsveld 2?
Een andere plek voor 400 huizen is zo snel nog niet gevonden. D66 rekent het voor: "De Nieuwe Oogst (Kastanjelaan) betreft 17 woningen, bij de 6 Weesper Straatjes aan de Papelaan gaat het om 133 woningen. Het gaat dan dus om drie keer dat project. Ter vergelijking: Leeuwenveld 1, 2 en 3 samen hebben ongeveer 500 woningen. Waar in Weesp gaan we dus een locatie vinden voor 400 extra woningen? Niet in de Bloemendalerpolder, niet in het centrum, Aetsveld misschien? Gaan we nu eindelijk Aetsveld 2 bouwen? Het stuk langs de provinciale weg?", zo zette Christian Zierleyn zijn kritiek online.

Ymere moet stoppen met verkoop sociale huurhuizen

En als we dan een plek hebben gevonden voor die 400 sociale huurwoningen, wie wil ze dan bouwen? Als woningbouwcorporatie lijkt Ymere de enige partij die Weesp aan die 400 sociale koop- en huurwoningen kan helpen. Maar Ymere verkoopt de laatste jaren meer sociale huurwoningen dan dat ze bouwen in Weesp. Ook daar wil Weesp een stokje voor gaan steken, zo staat in de Woonvisie. Met dat gegeven wordt het interessant hoe de wethouder en Ymere de prestatieafspraken gaan bijwerken. Aan de ene kant wil Weesp strengere eisen opleggen aan Ymere over hoe de corporatie met het woningbestand om moet gaan in Weesp, maar aan de andere kant heeft Weesp Ymere keihard nodig voor meer sociale bouw.