De regenboogvlag aan het stadhuis, dat zal er in oktober ongeveer zo uitzien.
De regenboogvlag aan het stadhuis, dat zal er in oktober ongeveer zo uitzien. Foto: Marieke van Veen

'Je leeft maar een jaar of 80, dus blijf niet te lang undercover'

WEESP - Net voor het zomerreces werd bekend dat het stadhuis in Weesp op dinsdag 11 oktober de regenboogvlag hijst vanwege Coming Out Day. Deze dag staat in het teken van het moment waarop homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders uit de kast komen. Wat vindt de Weesper LGBT-gemeenschap hiervan: een noodzaak, een sympathieke actie of een druppel op de gloeiende plaat? Zeven Weespers geven hun mening hierover en vertellen over hun eigen coming-out.

door Marieke van Veen

Danielle Meyer (44) - lesbisch
Jouw Coming Out Day?
"Toen ik 13 was en m'n eerste vriendinnetje had."
Hoe ging dat?
"Ze vonden het onnatuurlijk, maar ik moest het zelf weten."
Voel je je sociaal geaccepteerd?
"Soms niet. Bijvoorbeeld als mensen zeggen dat ik me niet zo lesbisch moet gedragen. Want ik ben geen 'gewone' vrouw, zoals heterovrouwen. Ik val op vrouwen en voor sommigen is dat eng, gek of onnatuurlijk. Nog steeds."
Weesp vlagt mee?
"Zichtbaarheid en tolerantie van de LGBT-gemeenschap staat nog steeds onder druk, dus ik ben heel trots op Weesp. Ik hoop dat ze ook gaan vlaggen voor andere minderheden, bijvoorbeeld als de ramadan begint. Ik ben voor verbinding in plaats van polarisatie. "
Advies voor in-de-kast-zitters?
"Bel me! De redactie heeft m'n nummer. En: je bent zelf verantwoordelijk voor je geluk."

Eric Smaling (58)
Jouw Coming Out Day?
"Ik had geen echte coming-out. Ik had een tijd lang vriendinnen, maar was toen al wat dubbel qua seksuele gevoelens. Ik heb ook nooit de behoefte gehad om met een statement mezelf neer te zetten als bi of homo."
Voel je je sociaal geaccepteerd?
"Ja. Wel heb ik in Afrika gewerkt en daar hing ik het niet aan de grote klok. Het expliciet benoemen werkt daar niet altijd goed en ik had er ook geen behoefte aan."
Weesp vlagt mee?
"Hartstikke goede actie!"
Advies voor in-de-kast-zitters?
"Je leeft een jaar of 80. Doe jezelf niet tekort door lang undercover te leven. En als het een zure appel is: bijt hem in één keer door."

Stephanie (28) - lesbisch
Jouw Coming Out Day?
"Geen idee wat de precieze datum was, maar ik was toen 21."
Hoe ging dat?
"Mijn vader vertelde ik het tijdens een etentje. Mijn moeder was op vakantie, dus dat leek me een goed moment. Ik was zenuwachtig, maar wist dat hij er oké mee zou zijn. Mijn moeder vertelde ik het diezelfde avond via MSN. Lekker veilig. Ik was bang voor haar reactie, wat eigenlijk nergens op gebaseerd was en ook niet nodig bleek. Beiden vonden het helemaal prima en zetten mijn geluk voorop. Zo reageerde eigenlijk bijna iedereen in mijn omgeving."
Voel je je sociaal geaccepteerd?
"Meestal wel, maar het blijft 'anders'. Ik heb meegemaakt dat mensen duidelijk lieten merken het niet te accepteren. Ik kende ze niet eens! Ik heb er verder gelukkig weinig last van gehad, maar een vragenvuur - met de meest bizarre vragen - heb ik heel vaak over me heen gehad. Meestal antwoord ik graag, al is het maar om vooroordelen weg te nemen."
Weesp vlagt mee?
"Ja leuk, een sympathieke actie."
Advies voor in-de-kast-zitters?
"Accepteer jezelf en ga voor je eigen geluk. Mocht je in de knoop zitten, zoek dan een praatmaatje."

Eric Hage (52) - transgender
Jouw Coming Out Day?
"Ik heb meerdere coming-outs gehad. Als 'lesbisch' op mijn 23e, als transgender ben ik pas een paar jaar uit de kast."
Hoe ging dat?
"De eerste keer dat ik het aan een vriendin vertelde ging dat wel goed, met familie heeft het een aantal fases geduurd. En nog kreeg ik jarenlang opmerkingen in de trant van: wacht maar tot je een leuke jongen tegenkomt."
Voel je je sociaal geaccepteerd?
"Ik heb een groepje mensen om me heen waarbinnen ik me wel geaccepteerd voel, maar ik merk ook dat door eerdere, negatieve ervaringen er altijd ergens een deurtje dichtblijft. De kwetsingen en afwijzingen werken door."
Weesp vlagt mee?
"Prima plan. Veel mensen denken dat het in Nederland wel goed zit met de LGBT-acceptatie, maar er is nog genoeg te doen. Er zijn nog steeds LGBT-stellen die niet hand in hand op straat durven lopen. Ook door de komst van steeds nieuwe culturen waarin het nog niet zo geaccepteerd is. Deze mensen hebben tijd nodig en zo blijf je steeds een stukje acceptatie winnen, maar ook weer verliezen."
Advies voor in-de-kast-zitters?
"Kies je eigen moment. Laat je niet pushen, maar wacht ook niet te lang. Er zijn absoluut mensen die je zullen accepteren, maar je zult zelf de eerste stap moeten zetten. Vraag iemand die je vertrouwt of hij of zij je wil steunen bij het te vertellen aan mensen aan wie je het moeilijker vindt."

'Vertel het op je eigen manier, er is geen enige juiste manier'

Daniel Attema (23) - homo
Jouw Coming Out Day?
"Op 16 mei 2010."
Hoe ging dat?
"Ik was erg zenuwachtig, maar wilde het graag kwijt. Mijn ouders schrokken niet en waren blij dat ik het wist. Ze houden nog steeds van me, net als de rest van mijn familie. Ze zijn ook dol op mijn vriend."
Voel je je sociaal geaccepteerd?
"Ja, ik heb gelukkig nog nooit echt grote problemen ervaren."
Weesp vlagt mee?
"Fijn dat onze gemeente dat doet."
Advies voor in-de-kast-zitters?
"Blijf dicht bij jezelf en wees niet bang. En doe het vooral op je eigen manier, een enige juiste manier is er namelijk niet."

Bianca (36) - biseksueel
Jouw Coming Out Day?
"Dat was in maart 2013."
Hoe ging dat?
"Ik zag het niet echt als een coming-out. Ik werd verliefd op iemand en dat was toevallig een vrouw. Ik heb het eerst tegen mijn zus gezegd. Beter een fijne relatie met een vrouw dan weer thuiskomen met zo'n zak hooi, zei ze. Daarna heb ik het aan mijn ouders verteld. Mijn vader moest wel heel even slikken, maar nu is hij net zo gek op haar als ik. Mijn vriendinnen reageerden allemaal tof."
Voel je je sociaal geaccepteerd?
"Sowieso in mijn omgeving, omdat iedereen ziet hoe gelukkig ik nu ben. Daarbuiten ben ik nog wel op mijn hoede met bijvoorbeeld hand vasthouden of een zoen geven. Ik wil geen aanstoot geven, omdat er nog steeds mensen zijn die er moeite mee hebben."
Weesp vlagt mee?
"Ik heb er niks mee en vind zelfs dat je hiermee een groep mensen extra belicht die juist normaal gevonden wil worden en niet in een hokje wil worden geplaatst."
Advies voor in-de-kast-zitters?
"Niet echt, omdat ik dat hele 'ik kom uit de kast'-gevoel niet echt heb gehad. Ik werd gewoon verliefd en besloot ervoor te gaan. Misschien scheelt het ook dat het bij mij op latere leeftijd gebeurde, dan vind je het niet meer zo belangrijk wat andere mensen van je vinden."

Krijn van der Spoel (39) - homo
Ook bekend als Karoline OnLine

Jouw Coming Out Day?
"De lente van '88."
Hoe ging dat?
"Ik heb het eerst aan mijn zus verteld, daarna aan mijn ouders. Ondanks mijn leeftijd, ik was toen 11, was het geen probleem."
Voel je je sociaal geaccepteerd?
"95% van de tijd wel."
Weesp vlagt mee?
"Sympathiek en goed voor de zichtbaarheid. Maar we kunnen naar mijn mening beter tijd en geld investeren in LGBT-voorlichting op scholen."
Advies voor in-de-kast-zitters?
"Doe het! Het is belangrijk om jezelf te zijn. En vergeet nooit: het is maar liefde. Vind je het eng? Ga dan eerst eens langs bij het COC in Amsterdam of bezoek een laagdrempelige bar in Amsterdam, zoals Montmartre in de Halvemaansteeg."