Peter, Maria en Henny de Bruijn: 'Hard werken als vanzelfsprekendheid.'
Peter, Maria en Henny de Bruijn: 'Hard werken als vanzelfsprekendheid.' Foto: Ruth van Kessel

'De bijnaam groentejuwelier vinden wij een eretitel'

WEESP - Elke dag haalt Henny de Bruijn voor dag en dauw verse groenten en fruit voor zijn klanten op de centrale markt aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam. Hij weet wat lekker is en wat zijn klanten waarderen. Geen fratsen, maar gewoon kwaliteit bij De Bruijn Groente en Fruit en dat al vijftig jaar lang.

door Ruth van Kessel

Oké, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum krijgen klanten als cadeau de betere Groente-en Fruittas mee en het vaste team verdient een uitje, maar dat is het dan wel. Henny de Bruijn is nuchter over het jubileum: "Mensen komen bij ons voor de kwaliteit van onze groente en fruit. Dat is waar De Bruijn garant voor staat en dat is waar wij ons al die jaren ons best voor doen en door onze klanten voor worden gewaardeerd." Vader Peter de Bruijn startte samen met moeder Bep in 1966 met de zaak in Driemond. Gelokt door een grotere klantenkring verplaatsten ze in 1973 de handel naar het pand aan de Nieuwstad in Weesp. Zoon Henny (47), de middelste van de drie kinderen, kwam als 15-jarige in de winkel. In 1999 nam hij samen met zijn vrouw Maria het bedrijf over en hun twee kinderen groeien net als hij op tussen de groente en het fruit. Een gesprek met vader en zoon.

Een leven tussen groente en fruit?
Henny: "Ik weet niet beter. Onze ouders waren altijd druk met de zaak en wij kinderen schuifelden daar tussendoor. Net als onze kinderen Stef en Tijs eigenlijk, die hier ook 's ochtends hun dag beginnen met een ontbijtje. Ik kom dan terug van de markt en Maria bereidt de dag voor. Soms gaan ze mee naar de markt, dat vinden ze altijd een avontuur." Peter: "Ik werkte ook als kind al in de groentezaak in Driemond die Bep en ik later hebben overgenomen. Toen was het natuurlijk een compleet andere tijd: we woonden letterlijk tussen de kroppen sla en al die muds aardappelen die ik bij mensen met grote gezinnen heb thuisgebracht... het werk toen was wel zwaar."
Is er veel veranderd in 50 jaar?
"Misschien wel, maar wij hebben ons er nooit door laten leiden. Wij werken keihard, gaan voor onze klanten, maar wel op onze manier. Nu met de groei van Weesp zouden wij kunnen kiezen om ook groter te gaan. Of toen alle groentezaken verdwenen hadden wij wellicht een tweede filiaal kunnen openen. Nooit gedaan, omdat ons bedrijf met vijf man personeel behapbaar is én vanuit de overtuiging dat de baas zelf moet meewerken en zelf zijn fruit en groente uitzoekt. Wat wel is veranderd is dat we geen seizoenen meer kennen: alles is het hele jaar door te krijgen."

De bijnaam 'groentejuwelier'?
"Ja, goed hè. Wij vinden dat een compliment. De Bruijn gaat alleen voor kwaliteit en kwaliteit moet betaald worden. En dat doen mensen dan ook omdat ze het waard vinden. Klasse 1 groente en fruit, dat proef je. Crisisjaren? Wij hebben er niets van gemerkt. Klanten zijn altijd blijven komen."

Kun je je een ander leven voorstellen?
Henny (verbaasd): "Dit is mijn leven. Elke dag is leuk." Peter: "Nou, ik geniet als pensionado wel heel erg van mijn vrijheid."