Aan het Henriëtte Roland Holsthof vlakbij het station staan meerdere starterswoningen te koop.
Aan het Henriëtte Roland Holsthof vlakbij het station staan meerdere starterswoningen te koop. Foto: Marieke van Veen

Als kopen überhaupt al lukt, heb je ook nog eens weinig keus

WEESP - Bij elke (politieke) discussie over de woningvoorraad van Weesp wordt er geroepen dat er te weinig betaalbare woningen voor jongeren zijn. Die zouden hierdoor Weesp 'uitgejaagd' worden, bijvoorbeeld naar het goedkopere Almere. WeesperNieuws nam de proef op de som en legde van gefingeerde personen de gegevens neer bij de Weesper makelaars. Wat is er mogelijk met deze budgetten? Niet heel veel, zo blijkt.

door Marieke van Veen

Jeanine (23)

- Woont nog bij haar ouders
- Groepsleider in de kinderopvang
- Inkomen: € 2.009 bruto p/m
- Hypotheek max. € 96.800
- € 10.000 spaargeld
- Voorkeur: appartement

Groen Makelaars: "Hoewel Weesp veel appartementen heeft, is er voor dit bedrag weinig aanbod voor koopappartementen op dit moment. Maar het is niet onmogelijk. Als Jeanine klussers in haar vriendenkring heeft en zelf ook over twee rechterhanden beschikt, is een appartement in de Stationsbuurt wel vindbaar. De starterslening kan de financiële mogelijkheden van Jeanine verruimen. Jeanine kan ook huren via de woningbouwvereniging. Vanaf je achttiende kun je je hiervoor inschrijven, maar houd rekening met wachttijden."

Koster Di Giacomo: "Voor Jeanine wordt het lastig. De goedkoopste koopappartementen zijn circa € 119.000 en daar komen de kosten koper nog bij en die kun je nog maar voor 2% meefinancieren. Misschien kan de starterslening van de gemeente Weesp uitkomst bieden, maar dat hangt ervan af of ze aan de eisen voldoet en of er nog budget bij de gemeente is."

'De flats bij het station blijven voor starters een goede investering'

De Vuurtoren: "Op dit moment is er helaas voor Jeanine geen aanbod meer beschikbaar. Door de aantrekkende markt liggen de koopsommen nu inmiddels boven deze prijs. Deze koopsom was ten tijde van de crisis nog net haalbaar bij een 56 m² appartement."

Peter (27)

- Woont op kamers
- Ingenieur werktuigbouwkunde
- Inkomen: € 2.436 bruto p/m
- Studieschuld: € 10.000
- Hypotheek max. € 122.000
- Voorkeur: starterswoning

Groen Makelaars: "Voor Peter behoort een eengezinswoning niet tot de mogelijkheden, maar een fris appartement in de Stationsbuurt wel. Deze wijk is een aantrekkelijke starterswijk. Gezien de rentestand én de stijgende prijzen is het interessant om nu zo'n leuk appartement te kopen."

Koster Di Giacomo: "Als Peter niet al te veel eisen heeft is er zeker wat voor hem te vinden. Op de Reigersweide in Aetsveld bijvoorbeeld, of een appartement in de buurt van het station. Het goedkoopste huis in ons aanbod van dit moment kost € 135.000 k.k. Wij zouden Peter daarom adviseren eerst nog even te sparen, dan heeft hij straks meer keuze."

De Vuurtoren: "Er zijn in de Stationsbuurt - helaas maar enkele - appartementen beschikbaar in deze prijsklasse, 56 m². Er zijn huizen in de Sportparklaan en de Aart van der Leeuwstraat die wij hem zouden laten zien. Misschien is het beter als Peter nog even wacht met kopen en eerst gaat sparen, maar dat hangt voor een groot deel af van zijn wensen voor de toekomst: samenwonen, waar hij gaat werken, hoe lang wil hij er blijven wonen enzovoorts."

Anton (26) en Mirjam (23)

- Wonen samen in een huurflat
- Anton is automonteur
- Mirjam is verkoper binnendienst
- Inkomen Anton: € 1.964 p/m
- Inkomen Mirjam: € 1.965 p/m
- Lening Anton € 5.500
- Hypotheek: max. € 205.500
- Voorkeur: gezinswoning + tuin

Groen Makelaars: "Er is bijna altijd wel iets mogelijk. In Aetsveld bijvoorbeeld zijn leuke woningen voor Anton en Mirjam beschikbaar. In het centrum van Weesp komen af en toe ook woningen te koop binnen deze prijsklasse. Maar let op: dit zijn karakteristieke woningen die door hun bouwjaar meer onderhoud genieten. Je moet hier wel rekening mee houden in je budget."

Koster Di Giacomo: "Anton en Mirjam zullen het kopen van een appartement in overweging moeten nemen. Voor het bedrag dat ze maximaal aan een hypotheek kunnen krijgen, hebben wij namelijk geen eengezinswoningen op het moment. Na een paar jaar in een koopappartement kan doorstroom naar een eengezinswoning de volgende stap zijn."

De Vuurtoren: "Dit stel is eigenlijk net te laat. De prijzen van nieuwbouwwoningen zijn gestegen. De eerste fase van de nieuwbouw in de wijk Leeuwenveld 3, de eerste fase van de waterwoningen en de voormalige huurwoningen van Hogeweij voldeden wel aan de deze vraag. Maar deze woningen worden niet meer uitgepond (van huur naar koop), mede omdat de gemeente dit niet meer wil. De Vuurtoren heeft op dit moment helaas geen geschikte woningen voor Anton en Mirjam."

Starten blijkt vandaag de dag dus inderdaad lastig. Zien de makelaars een oplossing?

Groen Makelaars: "Er is juist veel aanbod voor starters in Weesp, er is echter door de aantrekkende koopwoningmarkt sinds kort sprake van schaarste. Daarnaast heeft Weesp relatief veel (sociaal) huuraanbod. In de huidige woonvisie is afgesproken om te bouwen in het midden- en hogere segment. Dit zorgt voor het op gang brengen van de doorstroming voor starters. Het prijsniveau is en blijft hoog in Weesp. Voornamelijk door de ligging nabij Amsterdam en de goede bereikbaarheid. De Stationsbuurt maar ook de Sinnigvelderstraat en de Heemraadweg zijn geliefd bij jongeren vanwege het prijsniveau."

Koster Di Giacomo: "Er zijn in de omgeving van het station flink wat starterswoningen voor jongeren, maar niet iedereen wil daar starten. De jongeren die bij ons aankloppen willen het liefst een huis met minimaal twee slaapkamers waaraan niet te veel, liefst niets, hoeft te gebeuren. Het wordt steeds moeilijker om een hypotheek te krijgen. Je moet eigen geld hebben en dat hebben de meeste jongeren niet, dus dat is wel een probleem. Er zouden daarom meer sociale huurwoningen beschikbaar moeten komen voor jongeren. Als ze niet kunnen kopen, dan maar huren."

De Vuurtoren: "Het is een Randstedelijk probleem. De leencapaciteit past niet bij de prijzen, dit komt doordat de vraag oploopt en er te weinig aanbod is. In de koopsfeer is dit probleem niet of bijna niet op te lossen. Dit omdat bij nieuwbouw de grond(en) in eigendom zijn van commerciële partijen die kiezen voor een zo hoog mogelijke opbrengst, en dit geldt natuurlijk ook voor de particulier. Deze partijen kun je niet dwingen. Dit is eigenlijk het domein van en voor de corporaties: het zorgen voor betaalbare huisvesting."